EPIDÈMIA GLOBAL

La UE i Londres ajornen 'sine die' la negociació post-'brexit' pel coronavirus

Les dues parts estan «explorant alternatives» per continuar tractant la relació del Regne Unit amb Brussel·les després del seu divorci

zentauroepp52732084 anti brexit campaigners hold placards including comments on 200317194103

zentauroepp52732084 anti brexit campaigners hold placards including comments on 200317194103 / Matt Dunham

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Unió Europea i el Regne Unit han anunciat aquest dimarts que, a causa de la pandèmia del coronavirus, ajornen sense data les negociacions sobre la relació futura entre Londres i el bloc europeu, després que no hagin acordat, de moment, una alternativa a la conversa presencial prevista per a aquesta setmana.

«En vista de l’últim protocol sanitari pel coronavirus, no convocarem formalment la taula de treball com es va fer en la ronda anterior», ha informat un portaveu del Govern britànic. Per la seva banda, un portaveu de la Comissió ha confirmat que la trobada prevista a la capital britànica no se celebrarà, afegint que els equips negociadors de les dues parts estan «explorant alternatives» per continuar tractant la relació del Regne Unit amb la UE després del ’brexit’.

En realitat, la cita presencial ja es va cancel·lar dijous passat, quan el virus va començar a expandir-se pel continent, però llavors les delegacions van assegurar que estudiarien «formats alternatius» per prosseguir el treball. Uns dies després, Brussel·les i Londres no han trobat una fórmula per avançar en les negociacions, que ara queden ajornades sense data.

No obstant, les dues parts mantenen que busquen maneres de salvar l’obstacle que suposa la pandèmia del coronavirus. Segons la versió britànica, Londres està en contacte amb la Comissió per veure si és possible negociar a través de videoconferències i si pot flexibilitzar el calendari de negociació establert per a les pròximes setmanes.

Diferències de pes

Notícies relacionades

La primera ronda de contactes va tenir lloc en la primera setmana de març i va servir per apuntar que existeixen diferències de pes que allunyen Londres i Brussel·les en assumptes clau com les condicions de l’accés a les aigües britàniques per la flota comunitària o regles que assegurin la igualtat d’oportunitats en matèria de competència i evitin pràctiques deslleials.

Cadascun dels dos equips negociadors compta amb una mica més d’un centenar d’experts en les diferents àrees que es vol cobrir amb l’acord i que s’han delimitat en 11 taules sectorials.