EPIDÈMIA GLOBAL

Itàlia avaluarà diumenge si el contagi del coronavirus remet

La xifra d'afectats determinarà el grau de seguiment de la ciutadania respecte als vetos

La Llombardia, la regió més afectada, comença a construir un hospital només per al virus

zentauroepp52734551 a man wearing a protective mask rides his bicycle past the h200317191645

zentauroepp52734551 a man wearing a protective mask rides his bicycle past the h200317191645 / MIGUEL MEDINA

1
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Les dades d’aquest dimarts de Protecció Civil sobre contagis, morts i curacions del Covid-19 indiquen que l’expansió encara no ha remès a Itàlia. S’ha produït un lleu augment de morts i casos positius, mentre que els científics assenyalen que les dades del pròxim diumenge haurien d’indicar si s’ha assolit el pic que tots esperen. Tot depèn de si els ciutadans respecten les prohibicions aprovades pel Govern 10 dies enrere, afirmen totes les fonts. Fins dimarts s’han realitzat uns 200.000 controls i formalitzat unes 8.000 denúncies, segons fonts policials.

Tres setmanes després que es conegués el primer contagi a Itàlia del virus originari de Wuhan (Xina), els focus principals continuen trobant-se al nord peninsular, principalment a la regió de la Llombardia i més exactament a les províncies de Bèrgam i Brescia. La regió llançava aquest dimarts un balanç de 16.220 casos totals d’encomanats, 2.485 de curats, 1.640 morts i 879 malalts a la uci.

La Llombardia comptava fins dilluns amb 600 places d’uci, que han augmentat a més de mil readaptant llocs destinats a altres objectius (bugaderies de l’hospital, per exemple) en els mateixos centres. No obstant, la regió apunta a construir, amb més rapidesa que a Wuhan, un hospital només destinat a teràpies intensives, en un recinte firal abandonat de la ciutat. Protecció Civil no ha donat encara el seu vistiplau, però els milanesos segueixen endavant, de tal manera que les parets ja han sigut aixecades i diversos compartiments estan acabats.

Un centre nou

Notícies relacionades

L’estructura ocupa un espai de 25.000 metres quadrats i té capacitat per a 400 llits de cures intensives i subintensives. Aquest dimarts els llits ja havien sigut instal·lats, però faltava el més important: els aparells que ajuden a respirar mecànicament. Aquests ja han sigut sol·licitats al mercat internacional i també ja han sigut seleccionades una part de les 1.200 persones, entre metges i infermers, que hauran de treballar-hi.

Ho faran amb un contracte a temps determinat i prorrogable. «L’hospital podrà atendre les urgències de tot el país», ha dit Attilio Fontana, conseller regional per a la salut.