EPIDÈMIA GLOBAL

Alemanya tanca els comerços que no siguin bàsics però evita el confinament

Merkel justifica l'adopció de «mesures dràstiques per alentir el contagi» de la pandèmia

zentauroepp52808482 piled chairs and tables are seen in front of a chocolate sto200316155722

zentauroepp52808482 piled chairs and tables are seen in front of a chocolate sto200316155722 / ANNEGRET HILSE

2
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

«Són mesures inèdites al nostre país». Amb aquestes paraules ha anunciat aquest dilluns la cancellera alemanya, Angela Merkel, una nova bateria de mesures per intentar reduir el contacte entre els ciutadans i frenar la propagació del coronavirus. A Alemanya ja hi ha més de 6.000 casos d’infectats confirmats per l’Institut Robert-Koch així com 13 morts.

El Govern federal ha acordat amb els executius dels 16 estats federats el tancament dels següents locals: bars, discoteques, cines, sales de joc, bordells, centres esportius públics o privats, gimnasos o qualsevol tipus de comerç que no ofereixi productes de primera necessitat. També queda prohibit assistir a trobades esportives a l’aire lliure així com a cursos en escoles de qualsevol tipus, ja siguin públiques o privades, i utilitzar jardins i parcs públics.

Les guarderies també aniran tancant gradualment al llarg d’aquesta setmana en aquells estats que encara no ho haguessin ordenat. També hauran de tancar les portes les esglésies, sinagogues, mesquites i qualsevol altre tipus de temple religiós. Seran els governs regionals els que decideixin quan entra en vigor aquests tancaments i per quant temps.

‘Coronavirus avui’

Subscriu-te a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions

Alemanya permetrà, no obstant, l’obertura de supermercats, botigues de begudes, mercats ambulants setmanals, farmàcies, drogueries, gasolineres, bancs i caixes d’estalvi, perruqueries, bugaderies, oficines de correu, estancs, quioscos, botigues de productes per a mascotes, així com grans magatzems de jardineria o de productes per a la construcció. La prohibició d’obrir els diumenges quedarà, a més, eliminada temporalment per als comerços que sí que poden obrir les portes. L’objectiu és assegurar el proveïment de productes de primera necessitat per a la població.

Restaurants oberts

A diferència d’altres països europeus, Alemanya sí que permetrà que els restaurants i hotels continuïn funcionant sempre que no sigui per a finalitats turístiques, i amb una sèrie de condicions: els locals hauran de garantir la distància de seguretat entre els seus clients i per a això se n’haurà de limitar l’aforament. Els restaurants podran obrir les portes entre les 6 del matí i les 6 de la tarda.

Notícies relacionades

Totes les mesures persegueixen l’objectiu de reduir el contacte entre ciutadans per frenar el nombre de contagis i alhora garantir una certa continuïtat de la vida econòmica, el subministrament energètic i l’atenció mèdica. El Govern alemany demana expressament a la ciutadania prescindir de qualsevol viatge de plaer tant dins com fora del país. Totes aquestes mesures se sumen al tancament d’edificis públics i al control parcial de les fronteres terrestres que ha entrat en funcionament aquest dilluns.

Berlín prescindeix de moment del confinament dels ciutadans i aposta per reduir l’oferta de consum i lleure per evitar que la gent tingui incentius de sortir de casa. Merkel ho va resumir aquest dilluns amb una de les seves pragmàtiques frases: «Necessitem mesures dràstiques per alentir el contagi».