Entrevista

«Espanya ha d'aplicar el distanciament social de manera rigorosa»

La comissària de Sanitat, Stella Kyriakides, recolza les «dràstiques però necessàries» mesures adoptades pel Govern

Adverteix que els controls a les fronteres internes europees no han d'interrompre el transport d'ajuda i medicaments

zentauroepp52714544 eu commissioner for health stella kyriakides arrives in an e200315203223

zentauroepp52714544 eu commissioner for health stella kyriakides arrives in an e200315203223 / KENZO TRIBOUILLARD

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La comissària de Sanitat, Stella Kyriakides, segueix al minut l’evolució del coronavirus, amb reunions de coordinació diàries amb la resta de comissaris del gabinet de crisi creat per la Comissió Europea i converses telefòniques amb els seus homòlegs europeus, inclòs l’espanyol Salvador Illa, amb qui ha parlat aquest diumenge sobre les dràstiques mesures adoptades per Espanya. 

Més de 140.000 casos positius als cinc continents. Més de 40.000 a Europa i pujant extremadament ràpid amb més de 1.700 morts. ¿Està la situació fora de control?

És obvi que ens enfrontem a una emergència de salut pública extremadament ràpida i cada vegada més greu. Sabem que no és fàcil i estem fent tot el possible per ajudar Espanya a limitar la propagació del virus. Hem vist un augment exponencial dels casos a Europa en els últims dies i setmanes, el que posa en relleu la gravetat de la situació i la urgència amb què s’han de prendre mesures àmplies i fermes a tots els Estats membres. Si es prenen, en particular en països amb un nombre de casos baix, els estats membres encara poden mitigar l’impacte de la propagació del virus. A Europa tots hem de mostrar coratge, disciplina i, el més important, solidaritat.

Tot i així, en alguns països falten mascaretes i respiradors. ¿Hi ha hagut falta de solidaritat entre els països europeus?

És un moment crític per a la cooperació i la solidaritat. Tots els països europeus es veuran afectats en un moment donat i també necessitaran ajuda. No ho hem d’oblidar. Sense solidaritat o solucions a escala europea no podrem gestionar eficaçment aquesta emergència de salut pública. Està clar que en aquesta crisi tots els països tenen els seus propis estats d’emergència. Però necessitem solidaritat entre països, regions, ciutats i entre els nostres ciutadans. 

'Coronavirus avui'

Subscriu-te a la nostra newsletter per conèixer tota l'actualitat i la informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercusions

En pocs dies, Espanya ha duplicat el número d’infectats i és el segon país de la UE amb més casos. ¿Quin és el seu escenari per a Espanya?

No puc especular sobre escenaris però les recomanacions són clares: les mesures de distanciament social s’han d’aplicar d’entrada i de manera rigorosa. És necessari per trencar la cadena de transmissió i reduir la pressió sobre els sistemes de salut i és precisament el que han fet les autoritats espanyoles.

¿Creu que Espanya ha reaccionat tard? ¿En quina mesura és important limitar el moviment de les persones?

No cal subestimar la dificultat de prendre decisions que tenen conseqüències tan transcendentals per a milions de ciutadans. Però això era necessari i recolzament plenament les decisions de les autoritats espanyoles. Han reaccionat amb rapidesa i fermesa i estic d’acord amb el que va dir ahir [dissabte] el primer ministre Sánchez que aquestes són unes mesures dràstiques però necessàries. No existeix un mètode únic per decidir quan és el millor moment de promulgar mesures de distanciament social. No obstant, està clar que la implementació primerenca, decisiva i ràpida de tals mesures probablement contribuirà a frenar la propagació del virus. 

«Els controls a les fronteres no han de provocar una interrupció del transport de l’ajuda i del recolzament tècnic»

Angela Merkel ha dit que entre el 60 i el 70% de la població d’Alemanya s’infectarà pel Covid-19. ¿Quines són les seves previsions per a Europa?

Dependrà de molts factors, inclosa l’eficàcia de les mesures de prevenció per interrompre les cadenes de transmissió. La prioritat clau per a tothom ha de ser prevenir una propagació més gran de la infecció: els ciutadans, a través de la higiene i l’autoaïllament quan estiguin malalts i els governs, prenent les mesures de distanciament social quan sigui necessari.

L’ECDC ha dit que el risc de col·lapse dels sistemes de salut és alt. ¿Com podem evitar-ho?

A menys que es prenguin mesures proactives i rigoroses per trencar la cadena de transmissió i reduir la pressió sobre els sistemes de salut, aquest risc es podria convertir en realitat. Per aquesta raó, sol·licito persistentment a tots els Estats membres que segueixin les recomanacions de l’ECDC.

Notícies relacionades

Molts països han anunciat controls fronterers i fins i tot el tancament de fronteres. ¿És realment necessari? 

Quan vaig parlar amb els ministres de l’Interior divendres passat vaig ser molt clara que els controls sanitaris a les fronteres internes no haurien de provocar una interrupció greu del transport de l’ajuda necessària i el recolzament tècnic, inclosos medicaments que no arribin a pacients que els necessiten amb urgència. Això només farà que les nostres capacitats per respondre al brot i atendre els necessitats siguin encara més difícils.