PER FRENAR ELS CONTAGIS

França tanca restaurants, cafès i comerços no essencials

Les botigues d'alimentació i farmàcies així com quioscos de tabac i premsa continuaran oberts

El país comptabilitza 4.999 casos d'infecció, una xifra que s'ha duplicat en 24 hores, i 91 morts

zentauroepp52789098 people gather at a cafe s terrace in lyon  on march 14  2020200314204401

zentauroepp52789098 people gather at a cafe s terrace in lyon on march 14 2020200314204401 / JEFF PACHOUD

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

França reforçarà les mesures per frenar l’expansió del coronavirus i tancarà a partir de mitjanit d’aquest dissabte cafès, restaurants, cines i discoteques. En resum, tots els comerços i locals no essencials, segons ha anunciat el primer ministre, Edouard Philippe, que ha justificat la decisió al constatar que molts francesos no s’han pres seriosament les consignes sanitàries i continuen omplint carrers i terrasses.

Les botiguesd’alimentació i farmàcies així com quioscos de tabac i premsa romandran oberts, igual que els llocs de culte, tot i que les cerimònies s’hauran d’ajornar. Els transports públics continuaran funcionant, tot i que el primer ministre ha demanat als ciutadans evitar els desplaçament, sobretot els interurbans, tret de casos d’urgència o per exigències laborals, convidant igualment a les empreses a organitzar-se de manera que els treballadors puguin exercir la seva tasca des de casa.

‘Gestos barrera’

Philippe ha insistit en la necessitat, i en l’eficàcia per contenir la propagació del virus, dels anomenats «gestos barrera» és a dir, respectar una distància social, evitar reunions, rentar-se les mans i protegir-se per protegir els altres. Ha demanat als seus compatriotes «més disciplina».

Els experts observen una acceleració de la difusió del virus i en algunes zones un augment molt important de persones en cures intensives. El consell científic que assessora l’Executiu ha confirmat que la primera volta de les eleccions municipals prevista aquest diumenge es pot celebrar si s’adopten les recomanacions sanitàries.

No obstant, el cap de l’Executiu no s’ha pronunciat sobre la segona volta, programada diumenge 22 de març. «Tenim en compte l’evolució de la situació. Aquesta evolució mai previsible», ha postil·lat el director general de Sanitat, Jérôme Salomon, l’encarregat diàriament d’oferir davant de la premsa el balanç de l’epidèmia.

En aquest moment hi ha a França 4.499 casos confirmats –una xifra que s’ha duplicat en 24 hores– i 91 morts. Totes les regions metropolitanes estan afectades i el país es troba en el nivell 3 de l’alerta sanitària.

Epidèmia generalitzada

Notícies relacionades

«Anem cap a una epidèmia generalitzada en els pròxims dies. En aquest moment no hi ha una consciència suficient per part dels francesos sobre el seu comportament», ha lamentat Salomon, que ha dit que «el virus no circula a França, sinó que són les persones els qui el fan circular» i ha demanat sentit comú i romandre a casa.

A París s’ha produït aquest dissabte un fet sorprenent en plena crisi epidèmica: una manifestació d’armilles grogues que ha desafiat les recomanacions oficials davant el coronavirus i que ha acabat amb enfrontaments amb la policia.