PANDÈMIA GLOBAL

El Marroc tanca les fronteres terrestres i les connexions per aire i mar amb Espanya

Les autoritats de Rabat reobriran aquesta tarda els passos per Ceuta i Melilla per facilitar la sortida dels espanyols que així ho desitgin

Segons l'agència estatal de notícies marroquina, els governs dels dos països han actuat «en concertació» per adoptar la decisió

zentauroepp52756340 graf5941  melilla  12 03 2020   vista este jueves de un paso200313103315

zentauroepp52756340 graf5941 melilla 12 03 2020 vista este jueves de un paso200313103315 / F G Guerrero

1
Es llegeix en minuts
Agencias

El Marroc va anunciar aquest dijous el tancament de les fronteres amb Espanya a Ceuta i Melilla i la suspensió fins a nou avís de les connexions aèries i el trànsit marítim de passatgers des de i cap a Espanya, a causa del coronavirus. Segons les informacions facilitades per l’agència estatal marroquina de notícies, MAP, els governs dels dos països han actuat «en concertació» per adoptar la decisió.

No obstant, el Ministeri d’Exteriors espanyol ha estat aquest divendres treballant amb les autoritats de Rabat per habilitar la sortida dels espanyols d’aquest país que ho desitgin, tant dels residents (uns 12.000) com dels turistes que no han pogut abandonar el país abans del tancament de fronteres, a les 6 hores d’aquest matí. Rabat ha accedit a la petició i ha reobert de manera temporal i militada els passos terrestres.

Pel pas de Tarajal, a Ceuta, diàriament creuen més de 3.000 vehicles i més de 20.000 persones. Moltes d’aquestes són treballadors marroquins que exerceixen les seves funcions en diferents sectors, entre aquests, més de 2.000 dones que exerceixen a Ceuta com a treballadores de la llar i que no podran accedir a la ciutat per un temps il·limitat.

Aquesta frontera està considerada una de les de més trànsit de la Unió Europea i és la primera vegada que s’adopta una restricció d’aquest tipus en la lliure circulació de persones al territori nacional per Ceuta.

Agilitar el retorn d’espanyols

Notícies relacionades

L’aerolínia Royal Air Maroc (RAM) va anunciar a través d’un comunicat la suspensió des d’aquest dijous de tots els seus vols amb destinació o origen a Espanya. Així, va detallar que ha activat un «dispositiu especial» perquè els seus clients puguin gestionar els seus viatges després d’aquests canvis, cosa que permet ajornar-los sense cost o anul·lar-los a canvi d’un bitllet del mateix valor. Les autoritats marroquines també van anunciar la suspensió dels vols des de i cap a Algèria, una decisió que va ser notificada ja a les autoritats del país veí.

Amb el Marroc, ja són 62 els països que han imposat restriccions als viatges de ciutadans provinents d’Espanya amb motiu del brot de coronavirus, segons un recompte del Ministeri d’Afers Estrangers, UE i Cooperació, que ha reiterat la seva recomanació que es cancel·lin, els viatges que no siguin urgents o imprescindibles.