Macron demana a la UE coordinar els tancaments de fronteres

El G-7 celebrarà una cimera extraordinària per videoconferència dilluns per tractar la crisi del Covid-19

zentauroepp52776727 tourists read an information sign in front of the louvre pyr200313191450

zentauroepp52776727 tourists read an information sign in front of the louvre pyr200313191450 / THOMAS SAMSON

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Emmanuel Macron proposarà als seus socis europeus actuar de manera coordinada i amb contundència davant l’avenç del coronavirus, una pandèmia que, segons l’OMS, té a Europa el nou epicentre.

L’Elisi ha informat que el president francès, que ha parlat per telèfon amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, proposarà als seus socis comunitaris reforçar el control de fronteres de l’espai Schengen. Segons Afp, podrien fins i tot tancar-se en zones de risc, molt infectades pel coronavirus o que ho estaran molt aviat.

Durant el discurs que va dirigir a la nació aquest dijous per anunciar les mesures que adoptarà França davant l’extensió de la malaltia, Macron va alertar de les temptacions del replegament «nacionalista» i de les decisions individualistes o unilaterals per fer-li front, recordant que el virus no té passaport. I va avançar que un tancament de fronteres hauria de ser una decisió a escala europea.

En aquest moment, a la frontera amb Alsàcia la policia alemanya pren la temperatura als conductors procedents de França, a la frontera franco-italiana els dos llocs fronterers estan completament tancats en els dos sentits, de manera que és impossible passar excepte amb un document justificatiu.

El president francès també ha trucat a Donald Trump i a la resta de membres del G-7 per proposar la celebració d’una cimera extraordinària que abordi la crisi sanitària i econòmica del Covid-19. La reunió es farà per videoconferència dilluns que ve.

«Coordinarem els esforços sobre la vacuna i els tractaments i treballarem en una resposta financera i econòmica», ha dit Macron al seu compte de Twitter.

El Louvre, tancat

Notícies relacionades

Mentrestant, França continua adoptant mesures restrictives per frenar la progressió de la malaltia. El primer ministre, Edouard Philippe, ha decretat la prohibició, des d’avui i en tot el país, dels actes amb més de 100 persones, quan fins ara l’aforament estava limitat a 1.000 assistents.

D’altra banda, la direcció del Museu del Louvre de París, el més visitat del món, ha decidit tancar les portes a partir d’aquest divendres i fins a nou avís a causa de la pandèmia. Dues grans exposicions, ‘Albrech Altdorfer’ i ‘De Donatello a Miquel Àngel’ han sigut posposades.