Crisi sanitària

La UE «desaprova» la decisió de Trump de suspendre els vols amb Europa

Els presidents del Consell Europeu i la Comissió Europea retreuen la decisió «unilateral» i «sense consultar-la»

zentauroepp52700895 brussels  belgium   march 09  european commission president 200309130305

zentauroepp52700895 brussels belgium march 09 european commission president 200309130305 / Thierry Monasse

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La decisió dels Estats Units de suspendre els viatges des d’Europa a partir d’aquest divendres i durant un mes ha caigut com una galleda d’aigua freda a Brussel·les. En un comunicat conjunt, Charles Michel i Ursula von der Leyen, presidents del Consell Europeu i la Comissió Europea, respectivament, han deplorat el pas fet pel president dels Estats Units i han lamentat la decisió adoptada de manera unilateral i sense cap tipus de concertació.

«El coronavirus és una crisi global, no es limita a cap continent i requereix cooperació més que accions unilaterals», retreuen en un breu comunicat emès aquest dijous. «La Unió Europea desaprova el fet que la decisió dels Estats Units d’imposar la prohibició de viatge s’hagi pres de forma unilateral i sense consultar», prossegueixen els dirigents europeus en la breu nota en què recorden també que la UE està prenent «accions fortes» per limitar la transmissió del virus.

Notícies relacionades

Pel que fa a les conseqüències de la decisió, la Comissió Europea ha explicat que es troba analitzant amb detall l’anunci per decidir possibles passos. «Acabem de conèixer la decisió. Tenen el mateix grau d’informació que nosaltres. Els americans no ens ho han consultat així que estem analitzant el text i les seves conseqüències. La decisió entra en vigor a partir de les 5 hores de Brussel·les i afecta una sèrie de països, però hem de veure en detall que implica per al trànsit aeri», ha explicat el portaveu Eric Mamer, que ha insistit que les decisions que es prenguin tant a la UE com fora de la UE s’han de prendre «en consulta, per garantir-ne l’efectivitat».

Segons l’últim balanç del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC en les seves sigles en anglès), el Covid-19 ja ha infectat més de 100.000 persones en més de 100 països dels cinc continents, més de 22.000 casos dels quals corresponen als països de la Unió Europea, l’Espai Econòmic Europeu i el Regne Unit, on la xifra de morts s’ha disparat i arriba ja a les 943 persones.