Soc a Florència, ¿em pot ajudar a arribar a Espanya?

La suspensió de vols amb Itàlia i el bloqueig del país hi deixa atrapats milers d'espanyols

zentauroepp52717807 florence  italy   10 03 2020   a view of the semi deserted p200311210135

zentauroepp52717807 florence italy 10 03 2020 a view of the semi deserted p200311210135 / CLAUDIO GIOVANNINI

1
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Les fronteres d’Itàlia estan obertes. El problema és de quina manera entrar-hi o sortir-ne. La suspensió de les connexions aèries amb el país hi ha deixat molts espanyols i altres estrangers atrapats. La sortida per carretera o tren tampoc és fàcil. «Soc a Florència, ¿em pot ajudar a arribar a Espanya?»,  ha sigut la trucada que més o menys casualment ha rebut aquest dimecres aquest periodista.

Els consolats generals d’Espanya a Itàlia han atès durant les últimes hores consultes de 5.000 espanyols desplaçats o residents al país que han quedat atrapats a causa del coronavirus i de la prohibició de vols, informa Efe. Només a Roma, el consolat general va atendre dimarts fins a 1.600 consultes. L’allau d’afectats va ser tal que el cònsol va atendre personalment un grup de 40 persones a la porta de la legació diplomàtica.  

Iberia i Vueling han suspès els seus vols amb Itàlia després que el Govern central prohibís els aterratges dels avions procedents del país. Alitalia ja no pot volar a Espanya. Ryanair ha fet el mateix i l’últim vol d’aquesta companyia era ahir cap a París.  «¿Ens deixaran desembarcar a la capital francesa? ¿Haurem de complir quarantena a París?», es preguntaven alguns.  Ningú ho sap.

Mobilitat difícil

Des de Roma cap a Ventimiglia, a la frontera francesa, pugen els trens. Però s’ha d’arribar fins allà. I moure’s pel país no és fàcil. Per sortir del municipi on resideixes t’has de descarregar un imprès d’Interior, i declarar per què viatges. La mentida es paga amb una multa de 226 euros i fins i tot pot ser que amb presó durant tres mesos.  

Notícies relacionades

Queden els ferris que des de Savona i Civitavecchia van a Barcelona, però Grimaldi sembla tenir el portal aturat. Hi poses data i es queda paralitzat. ¿Potser és perquè tots volen anar-se’n amb barco i el sistema està col·lapsat? Una altra opció és baixar fins a Salern, embarcar-se en un Grimaldi de mercaderies i arribar a València. 

Per estar segurs, segur, quedaria només la sortida com un immigrant clandestí qualsevol. Nedant, per Ventimiglia (els francesos el tenen molt vigilat). Millor pels Alps (per allà se’ls n’escapen molts): s’arriba a la vall d’Aosta i d’allà a França. Només un dels seus gairebé 126.000 habitants ha atrapat el Covid-19. El fred de les neus deu ser massa fins i tot per a un virus.