TRANSICIÓ A SI MATEIX

Putin podrà mantenir-se com a president de Rússia després del 2024

El Parlament, controlat per forces oficialistes, aprova una reforma constitucional que deixa la porta oberta que l'actual mandatari sigui de nou candidat

zentauroepp52719662 moscow  russian federation   10 03 2020   russian president 200310173932

zentauroepp52719662 moscow russian federation 10 03 2020 russian president 200310173932 / YURI KOCHETKOV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

S’han acabat les càbales sobre la forma en què Vladímir Putin es mantindria en el poder més enllà del 2024, data en què expirava el seu segon i fins ara últim mandat constitucional. La Duma (Cambra baixa del Parlament) ha aprovat aquest dimarts, per 382 vots a favor i 44 abstencionsuna esmena a la Carta Magna que eximeix l’actual cap de l’Estat de la prohibició de presentar-se a la reelecció d’aquí a quatre anys. En vista de la perspectiva de comptar amb un cap de l’Estat vitalici la legitimitat del qual qüestionen des de ja fa temps, l’oposició extraparlamentària ha començat a mobilitzar-se aquest dimarts mateix i ha presentat sol·licituds davant de l’alcaldia de Moscou per celebrar manifestacions de protesta al centre mateix de la capital russa

Més que suprimir l’actual veto existent en la llei suprema que una mateixa persona acumuli dos mandats consecutius, el que fa el text legal a què els parlamentaris acaben de donar llum verda és concedir una exempció en tota regla a l’actual líder del Kremlin a l’hora d’aplicar-se: «Es permet a la persona que va ocupar o ocupa el càrrec en el moment de l’aprovació d’aquesta esmena [és a dir, Putin] presentar la seva candidatura, independentment dels mandats que hagi acumulat», afirma l’enunciat. Les abstencions registrades durant la votació corresponen a les quatre desenes de diputats comunistes, de lluny els més contestataris dins del conjunt de formacions polítiques sistèmiques presents a la Duma.       

De forma sorprenent, i en només cinc hores

Tot va passar de forma ràpida i sorprenent, sense que es produïssin filtracions prèvies ni es concedís temps als opositors a reaccionar, fet molt similar al que va tenir lloc a mitjans de gener passat, quan el president va agafar tothom a contrapeu, incloent els ministres del seu Govern, anunciant un procés de reforma constitucional amb l’objectiu de succeir-se a si mateixLa cambra es disposava a debatre en segona lectura el paquet de reformes constitucionals i una proposta d’eleccions anticipades, quan la diputada de Rússia Unida Valentina Tereixkova, la primera dona que va viatjar a l’espai, va prendre la paraula per plantejar la qüestió dels mandats presidencials. Viatxeslav Volodin, el president de la Cambra, aleshores va sol·licitar una aturada per demanar l’opinió dels grups parlamentaris i del president.

Al cap d’una hora, el líder del Kremlin es va personar a la Duma i, en un exercici de bizantinisme polític, fins i tot es va fer de pregar. «La supressió del límit de mandats constitucionals és possible», ha declarat, tot i que «només si el Tribunal Constitucional declara que no contradiu la Carta Magna» i «si és acceptat pels russos».

Els principals dirigents opositors han acollit amb humor i àcides crítiques els esdeveniments d’aquest dimarts en el legislatiu. «¿Per què hem de retorçar les coses o continuar donant-li voltes, si podem nomenar tsar Putin?», s’ha preguntat el bloguer Alekséi Navalni en un tuit. Recordant els presidents del món que han sigut encausats últimament per corrupció, Ilyá Yashin, del partit PARNAS, ha difós un vídeo en què assegura que Putin «coneix molt bé els seus pecats, i d’aquesta forma es vol defensar a si mateix de qualsevol risc».   

Notícies relacionades