Crisi al país sud-americà

El poderós sector de la soja desafia amb una vaga el Govern argentí

Els grans productors manifesten el seu rebuig al president Fernández per augmentar l'impost a l'exportació

zentauroepp52703936 file photo  grain is loaded aboard ships on a port on the pa200309182805

zentauroepp52703936 file photo grain is loaded aboard ships on a port on the pa200309182805 / Marcos Brindicci

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Enmig de la caiguda de la borsa i del desgavell sanitari que ha provocat el primer cas letal de coronavirus, el president de l’Argentina, Alberto Fernánez, es mira al mirall del seu colèric passat. Els grans, mitjans i part dels petits productors agropecuaris han començat una vaga que s’estendrà fins dijous després de la decisió del Govern d’augmentar en tres punts els impostos d’exportació a un 26% dels venedors de soja i els seus derivats.  

El Govern peronista al·lega haver heretat un país en ruïnes, que només aquest any hauria de pagar als seus creditors externs 62.000 milions de dòlars. Com que les arques estatals estan semibuides i la salut pública és la que nota en aquests moments el seu efecte palpable, les autoritats consideren just que els grans beneficiaris econòmics de la passada gestió de dretes hagin d’ajudar a recuperar l’economia. Però el que es coneix genèricament com «el camp» ha donat l’esquena a Fernández.

El cessament de la comercialització de grans i bestiar i les mobilitzacions a les carreteres recorden el que va passar el 2008. La crisi d’aquell any va tenir pics dramàtics de tensió, amb desproveïment inclòs, quan la llavors presidenta Cristina Fernández de Kirchner va voler gravar els guanys extraordinaris del sector agroexportador.  «Euga», «guerrillera», li van cridar. Alberto Fernández era llavors el seu cap de ministres i va dimitir després de la derrota d’aquell govern, ja que va considerar que la seva intransigència va obrar el miracle d’unir la Federació Agrària (FA), que històricament sosté posicions progressistes, amb l’aristocràtica Societat Rural (SRA) i els conservadors de la Confederació Agropecuària (Coninagro).

Controlar els camions

L’actual president creia que havia après les lliçons dels fets de 12 anys enrere i ha gravat només els integrants del que es diu «el club de les 1.000» tones de soja anuals. Aquest sector ha tingut, no obstant, la força per arrossegar tot «el camp» cap a l’enfrontament. «Ells volen guanyar sempre», ha reaccionat Fernández.  La SRA i Coninagro encapçalen la nova protesta. La FA ha deixat als seus afiliats l’opció d’abstenir-se de participar.

Notícies relacionades

«El conflicte amb el camp té una mica de ‘déjà vu’, de viure el que ja es va viure’, ha dit Joaquín Morales Solá, columnista del diari ‘La Nación’, i ha responsabilitzat l’actual Govern, del qual Cristina Fernández és la vicepresidenta. «L’agressiva aturada decretada per l’autoanomenat ‘camp’ –que és en realitat un petit grup de dirigents, famílies i multinacionals latifundistes– delata el pitjor dels antidemòcrates», ha assenyalat l’escriptor Mempor Giardinelli.

Diumenge a la nit, els vaguistes més radicalitzats es van apostra a les carreteres que connecten la capital amb les províncies de Buenos Aires, Córdoba i Santa Fe, on es concentra l’activitat agropecuària. Van començar a controlar el pas dels camions i a llançar consignes contra els Fernández. Com a contrapartida, la Unió dels Treballadors de la Terra (UTT) farà un «Verdurazo», vendran els seus productes davant la seu de la Societat Rural. Les cebes, enciams i pastanagues encaren una baralla desigual contra els influents amos de la soja.

Temes:

Argentina