EL DRAMA DE LA IMMIGRACIÓ

Erdogan viatja a Brussel·les per abordar la nova crisi migratòria

El president turc es reuneix aquest dilluns amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, i la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen

zentauroepp52686153 file photo  turkish president tayyip erdogan speaks during a200308180541

zentauroepp52686153 file photo turkish president tayyip erdogan speaks during a200308180541 / Umit Bektas

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, viatjarà aquest dilluns a Brussel·les per reunir-se amb la plana major de la Unió Europea, en una trobada que es preveu transcendental per desencallar l’actual crisi migratòria entre Grècia i Turquia. Erdogan es reunirà amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i amb el president del Consell Europeu, Charles Michael, per parlar sobre «migració, seguretat, estabilitat a la regió i la crisi a Síria».

Serà la segona vegada en menys d’una setmana que el president turc es reuneix amb els líders de la UE. L’anterior va ser dimecres passat i la raó va ser la nova crisi migratòria precipitada fa 9 dies per Turquia després de la mort de 34 soldats turcs al nord de Síria.

Des del 28 de febrer,prop d’uns 15.000 refugiats i migrants s’han acumulat a la frontera terrestre entre Turquia i Grècia. El seu objectiu és creuar-la per arribar a Europa, però no ho han aconseguit, perquè la policia grega, a base de gasos lacrimògens, violència, robatoris i devolucions en calent, ho ha evitat.

Molts d’aquests, al veure que no passarien, han abandonat la seva intenció i han tornat a casa; diversos milers segueixen allà. I Turquia continua pressionant: «Esperem aconseguir molt més suport de la comunitat internacional amb els refugiats. Ho discutirem en la meva reunió d’aquest dilluns a Brussel·les», va dir diumenge Erdogan.

El tracte

Notícies relacionades

«Nosaltres hem complert la nostra part del tracte amb la UE [del 2016]. La UE, no obstant, no ha fet res més que petites contribucions. Espero que aquesta vegada aconseguim un resultat diferent», va continuar el president turc, que es queixa, sempre que pot, que Turquia encara no ha rebut la totalitat dels 6.000 milions d’euros que li van prometre Brussel·les el 2016.

Mentrestant, a la frontera turcogrega, el problema no cessa: Grècia va acusar Turquia aquest diumenge d’intentar fer caure amb un vehicle militar la tanca fronterera. Els refugiats que s’hi amunteguen, d’altra banda, asseguren que els militars grecs els disparen pots de gas i que utilitzen canons d’aigua sense parar.