CRISI POLÍTICA AL PAÍS ANDÍ

El multitudinari 8-M es converteix en una altra protesta contra el president xilè

Almenys mig milió de persones es van manifestar a Santiago i altres grans ciutats del país

zentauroepp52689871 women take part in a rally to mark international women s day200308192135

zentauroepp52689871 women take part in a rally to mark international women s day200308192135 / STRINGER

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Almenys mig milió de dones van guanyar els carrers de Santiago i altres ciutats de Xile com a part de les activitats del 8-M que, en els fets, es van convertir en una nova protesta contra el Govern del president Sebastián Piñera. «Sabem que avui farem història», va dir Javiera Manzi, la portaveu de la Coordinadora Feminista 8-M, quan diumenge ben d’hora. A mesura que les hores passaven, les seves prediccions s’havien complert folgadament. La multitud va ocupar la Alameda, una de les principals avingudes de la capital i va avançar fins als voltants de la seu del poder executiu, el palau de la Moneda.

La manifestació es va desplegar al compàs de les cassoles i  «El violador eres tu», el cant contra la violència de Las Tesis. Però també van ser insistents les consignes contra les autoritats polítiques i a favor del «sí» en la consulta popular del 26 d’abril sobre la reforma de la Constitució. A diferència d’altres mobilitzacions, i malgrat el fort caire opositor, la realitzada aquest diumenge gairebé va tenir en diversos trams un exclusiu component femení. «Que se’n vagin els masclets», es va cridar.

Les dones han tingut un protagonisme molt alt des del començament l’octubre passat de l’esclat social que ha canviat el rostre de Xile i ha posat en perill el model econòmic neoliberal. Van estar en la primera línia de les protestes a les poblacions de la perifèria de Santiago de Xile. Una bona part d’elles va patir ferides i traumes oculars. Algunes, la ceguesa, com a conseqüència dels trets policials. Segons un recent estudi del Centre de Polítiques Públiques de la Universitat Andrés Bello, un 54% de les consultades es va mostrar a favor de mantenir les mobilitzacions perquè «han generat canvis positius per a les dones».

Lleure i indignació

El caràcter festiu es va barrejar per moments amb una indignació que va anar més enllà de les qüestions de gènere.  Dissabte a la nit s’havia confirmat la mort d’un home de 48 anys com a conseqüència d’una bomba lacrimògena llançada per la policia militaritzada (Carrabiners) molt a prop dels carrers per on van anar diumenge milers i milers de dones.

Piñera va tenir el seu propi acte commemoratiu del 8-M. «Proposarem un projecte que acaba amb les discriminacions que encara existeixen entre homes i dones a l’administració de la societat conjugal, i que estableix plena igualtat». També impulsarà una iniciativa que «elimina la injustificada espera de 270 dies que afecta aquelles dones que volen casar-se de nou». Però al seu torn, el mandatari de dretes vol impulsar el «monitoratge telemàtic» que, va dir, «permetrà protegir dones en risc de violència» i impedirà «que el potencial agressor s’acosti a la seva possible víctima».

Notícies relacionades

El president va ser dies enrere a l’ull de la tempesta per un comentari que va fer al promulgar una llei que considera feminicidi qualsevol assassinat d’una dona per raó de gènere.  «No és només la voluntat dels homes d’abusar, sinó també la de les dones de ser abusades», va dir i va rebre nombroses crítiques dels col·lectius feministes.

La primera dama, Cecilia Morel, que l’octubre passat havia anomenat «aliens» als participants de les protestes, va recordar aquest 8-M que Xile viu moments difícils. «La crisi social ha implicat moltes divisions i intolerància. La violència no pot triomfar per sobre les nostres legítimes diferències i per sobre la nostra convivència democràtica i el nostre dret de viure en pau. Aconseguir aquesta pau i unitat a Xile depèn avui més que mai del nostre lideratge i de la nostra decisió», va demanar a les dones.

Temes:

Xile Feminisme