CRISI HUMANITÀRIA

La UE als refugiats: «No aneu a la frontera amb Grècia, està tancada»

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, torna a arremetre contra Ankara per disseminar informacions falses

zentauroepp52661123 migrants climb fence at the border as they clash with greek 200306193758

zentauroepp52661123 migrants climb fence at the border as they clash with greek 200306193758 / MARKO DJURICA

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

«No aneu a la frontera, no està oberta. Si algú et diu que pots anar lliurement a Europa, perquè està oberta, no és veritat». L’alt representant per a la política exterior de la UEJosep Borrell, ha interpel·lat aquest divendres els immigrants que es troben a Turquia per evitar que continuïn acudint al pas fronterer amb Grècia i ha arremès contra Ankara per utilitzar políticament la crisi migratòria. «Animar els immigrants i refugiats a intentar creuar il·legalment a la UE no és la manera acceptable per a Turquia de pressionar per rebre més ajuda de la UE», ha criticat el cap de la diplomàcia europea.

Tal com van anunciar els 27 ministres d’Interior dimecres, Borrell ha recordat que la UE «prendrà totes les mesures necessàries, d’acord amb la legislació europea i internacional, per respectar la integritat de les fronteres». El comunicat adoptat insisteix que la situació a la frontera és «inacceptable», avisa que «no toleraran» el pas il·legal d’immigrants i apressa a les autoritats turques i les organitzacions que treballen en territori turc a confiar en aquest missatge i evitar la disseminació d’informació falsa» perquè «si volem evitar situacions crítiques cal saber la veritat. No poden dir a la gent que vagin a la frontera, que està oberta. Han de deixar de jugar a aquest joc», ha insistit Borrell des de Zagreb després d’una reunió dels ministres d’Exteriors de la UE. 

«És molt important deixar clar que no ens deixarem fer xantatge», ha recordat per la seva part el ministre austríac Alexander Schallenberg, per a qui «el comportament de Turquia és completament inacceptable». Arran d’això, els ministres d’Exteriors també han reiterat que esperen que Ankara compleixi les disposicions de l’acord tancat amb la UE el 2016, per acollir 3,6 milions de refugiats sirians al seu territori a canvi de 6.000 milions d’euros, però han deixat clar que ara per ara no prendran cap decisió sobre possibles fons addicionals. «Poden veure que no hi ha decisió sobre finançament addicional. El primer és contenir el flux d’immigrants que creu que la frontera està oberta i intenta creuar. No és una qüestió de recolzament financer sinó de comunicació», ha traslladat Borrell. 

Alto el foc efectiu al nord de Síria

Notícies relacionades

A més de la situació a la frontera grecoturca, els 27 també han abordat la situació al nord de Síria. La UE ha rebut amb cautela i esperança l’alto el foc  acordat entre Rússia i Turquia. Segons ha explicat el cap de la diplomàcia europea, l’ofensiva del règim de Bashar al Assad, avalada per Moscou, ha creat «un patiment humà incalculable» i ha provocat «la pitjor crisi humanitària des de l’inici del conflicte sirià».

Ara, els 27 esperen que el pacte sigui «efectiu» i permeti millorar i facilitar l’accés de l’ajuda humanitària a la zona d’Idlib. «Una cosa està clara, un milió de persones han de dormir i menjar tots els dies. No hi ha res allà llevat que ho portin les organitzacions humanitàries. Cada dia 100 camions travessen la frontera des del costat turc. Poden imaginar-se les dificultats logístiques de portar menjar, medicines i allotjament a un milió de persones al mig de les muntanyes, l’hivern i la guerra», ha dit Borrell.