CRISI A IDLIB

Rússia i Turquia pacten un nou alto el foc al nord de Síria

Després de moltes hores de reunió bilateral a Moscou, Putin i Erdogan acorden una treva i patrulles conjuntes al voltant de l'estratègica carretera Latakia-Alep

Els dos líders, que recolzen bàndols diferents en la guerra, demostren que prioritzen les avinences bilaterals per sobre dels acords multilaterals amb mediadors europeus

zentauroepp52641058 russia s president vladimir putin  right  speaks to turkish 200305190639

zentauroepp52641058 russia s president vladimir putin right speaks to turkish 200305190639

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

¿Un nou pedaç per sortir del pas i superar la crisi actual, a l’espera de la pròxima escalada bèl·lica al nord de Síria? Aquesta pregunta rondava insistentment pel cap dels observadors després de les més de sis hores de reunió que han mantingut aquest dijous a Moscou el president de Rússia, Vladímir Putin, i el seu homòleg de Turquia, Recep Tayyip Erdogan. Els dos mandataris han acordat un nou alto el foc que hauria d’entrar en vigor d’aquí a unes hores, en concret a partir de la mitjanit de divendres, a més de crear una zona de seguretat al voltant de l’estratègica carretera M-4, que uneix les ciutats d’Alep i Latakia, totes dues en mans del règim. Patrulles conjuntes russoturques vetllaran per la seguretat d’aquesta important via de comunicació.

Els prolegòmens de la trobada no garantien que la cita culminaria en cap mena d’acord, donats els recels existents. Ni tan sols estava assegurat que hi hagués una roda de premsa després de les negociacions, després de setmanes de culpar-se mútuament per no respectar els acords previs. Finalment, Erdogan i Putin, que s’han tractat amb bastanta més distància i formalismes que en altres ocasions, s’han avingut a fer una declaració conjunta davant la premsa, en la qual no han acceptat preguntes, i han emès un comunicat en el qual s’han compromès a «continuar» els esforços per estabilitzar la situació a la província d’Idlib, l’última a mans insurgents i on s’amunteguen milions de sirians que han fugit de l’Exèrcit d’Assad. 

Posició realista de Rússia 

«Rússia ha aconseguit un dels seus objectius, que és el passatge segur a través de l’M-4», valora per a EL PERIÓDICO Marianna Belenkaia, comentarista en temes del Pròxim Orient del diari ‘Kommersant’. El control d’aquesta ruta estratègica ha sigut un dels motius dels acarnissats combats d’aquestes setmanes, que han obligat a fugir de casa seva centenars de milers de persones. Alhora, l’experta recorda que els acords a Síria sempre són poc sòlids. «Queda per saber si l’oposició ho acceptarà», ha continuat. Segons Belenkaia, «Rússia ha adoptat a Síria una posició pragmàtica; el seu objectiu és que Al-Assad recuperi tot el país, però comprèn que no és realista», ha continuat. 

Reunint-se a Moscou i no a Istanbul amb la presència dels líders de França i Alemanya, com era la idea original, els dos presidents demostren que continuen preferint les avinences bilaterals per sobre dels acords multilaterals negociats amb mediadors. Aquest format el defensa sobretot el Kremlin, sabedor que qualsevol participació forana podria implicar la instauració d’una zona de no sobrevol al nord de Síria per evitar el bombardeig d’objectius civils per les forces del règim i l’aviació russa, una idea que ha evocat la cancellera Angela Merkel durant els últims dies. Els recents combats a l’enclavament d’Idlib han demostrat que això és possible, sobretot després que els drons turcs causessin greus pèrdues a l’Exèrcit d’Assad sense que les seves bateries antiaèries o les de Rússia poguessin fer res per impedir-ho.  

Notícies relacionades