JUSTÍCIA INTERNACIONAL

Llum verda per a la investigació dels crims de guerra a l'Afganistan

El Tribunal Penal Internacional autoritza les indagacions contra els EUA, els talibans i les autoritats afganeses

zentauroepp52626980 afganistan200305113321

zentauroepp52626980 afganistan200305113321 / GHULAMULLAH HABIBI

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal Penal Internacional (CPI) ha autoritzat una investigació per examinar possibles crims de guerra i de lesa humanitat comesos a l’Afganistan per tropes dels Estats Unitstalibans i autoritats del país.

Una sala d’apel·lacions ha decidit donar la raó a la fiscalia i anul·lar una resolució anterior d’una altra sala del tribunal, que l’abril del 2019 va rebutjar donar llum verda a la investigació.

Tot i que els Estats Units han rebutjat la investigació, els suposats crims dels seus soldats i membres de la CIA poden ser investigats perquè s’haurien comès en països que han ratificat l’Estatut de Roma, carta fundacional del tribunal. 

El jutge president de la sala d’apel·lacions, Piotr Hofmanski, ha fet una dura crítica a la decisió de l’any passat presa per una sala de qüestions preliminars, que va dir que la investigació «no serviria als interessos de la justícia» perquè les perspectives d’èxit de la fiscalia eren «extremadament limitades».

L’única funció dels jutges de la sala de qüestions preliminars era «considerar si hi havia una base fàctica per procedir amb la investigació», va dir el jutge Hofmanski, i si la CPI tenia jurisdicció sobre els crims, requisits que es compleixen en aquest cas.

Tortura i tracte cruel

Segons el sumari de la fiscalia, «membres de les forces armades dels Estats Units van cometre els crims de guerra de tortura i tracte cruel, atemptats contra la dignitat personal, violació i altres formes de violència sexual» des de l’1 de maig del 2013.

El mateix document adverteix que hi ha una «base raonable» per creure que «membres de la CIA» van cometre els mateixos delictes a l’Afganistan i en uns altres tres estats –Polònia, Romania i Lituània– contra detinguts acusats de terrorisme.

Aquests països de l’Europa del Est, que, igual que l’Afganistan, accepten la jurisdicció de la CPI, van acollir centres secrets de la CIA entre el 2003 i el 2006 i per això estan sota l’escrutini de la fiscal en cap de la CPI, Fatou Bensouda.

La sala de qüestions preliminars de la CPI va dir aquest dijous que no hi havia raons per limitar les indagacions de la fiscalia, per la qual cosa va autoritzar possibles crims comesos en aquests centres secrets.

Estatut de Roma

D’altra banda, la fiscalia acusa els grups talibans de provocar almenys 17.000 víctimes civils mortals en atacs contra escoles, oficina del Govern, hospitals, santuaris, mesquites i organitzacions humanitàries.

Notícies relacionades

Bensouda manté que els líders talibans «han declarat expressament la seva política d’atac civils públicament en documents oficials».

Respecte a les autoritats afganeses, la majoria d’acusacions es refereixen a suposades tortures comeses per l’Exèrcit i la policia contra detinguts.