DECISIÓ DEL GOVERN GREC

Grècia traslladarà al nord els migrants arribats a Lesbos des de l'1 de març

La intenció del Govern de Mitsotakis és expulsar-los del país

zentauroepp52645839 migrants walk on a dirt road following their arrival on a di200305200439

zentauroepp52645839 migrants walk on a dirt road following their arrival on a di200305200439 / COSTAS BALTAS

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio

El Govern grec per fi ha pres la decisió. Els 500 migrants que van arribar després de l’1 de març a l’illa de Lesbos seran enviats, privats del seu dret a demanar asil, a una antiga caserna militar a la localitat de Serres, a la frontera amb Bulgària. Atenes ignora, així, totes les advertències de les organitzacions humanitàries i decideix violar la Convenció de Ginebra.

La decisió va ser comunicada pel Govern del conservador Kyriakos Mitsotakis. Així mateix, les autoritats gregues han afegit que la seva intenció final és la d’expulsar aquests migrants, una missió que, no obstant, podria resultar impossible de dur a terme, ja que molts provenen de països trencats com l’Afganistan. Per això la negociació amb Turquia, d’on van sortir en direcció a les illes gregues, serà fonamental.

La màxima preocupació és per les desenes de nens, alguns de molt petits, que integren aquest grup. La plujosa nit de dimecres a dijous, molts d’aquests menors i les seves famílies van dormir dins dels autobusos en els quals havien sigut anteriorment traslladats fins al port de Mitilene, en un racó que, paradoxalment, està situat a poca distància del lloc on hi ha l’estàtua de la Llibertat local.

Protestes dels veïns

Notícies relacionades

Des d’allà les autoritats gregues han previst que s’embarquin per ser traslladats «en els pròxims dies» al centre militar al nord de Grècia. Una cosa que és previsible que passi de nit per esquivar la presència de la premsa i de les oenagés. A l’arribar, a més, els migrants no seran benvinguts, tal com reflectien –ja aquest dijous– les protestes d’alguns veïns de Serres.

Mentrestant, a Lesbos, continuen els atacs a les oenagés, que durant aquests anys han ajudat els migrants i han començat a circular veus que a l’illa poden estar arribant grups contraris a la seva visió de la migració. Tot això en un clima que també inquieta cada vegada més els migrants arribats fa mesos a aquestes illes i que ara comencen a dubtar sobre què fer, com explicava una dona afganesa. «Ja no sé si vull anar a Atenes. Ens arriben moltes informacions. Totes molt preocupants».