NOVA COALICIÓ DE GOVERN

Turíngia reelegeix Ramelow com a primer ministre i supera la crisi per la ruptura del cordó sanitari amb la ultradreta

El dirigent de L'Esquerra reedita el tripartit juntament amb els socialdemòcrates i Els Verds

zentauroepp52629451 bodo ramelow  r  of the far left die linke party is sworn in200304200600

zentauroepp52629451 bodo ramelow r of the far left die linke party is sworn in200304200600 / JENS SCHLUETER

2
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

Un mes després de la ruptura del cordó sanitari a la ultradreta, el Parlament de Turíngia va reelegir aquest dimarts Bodo Ramelow, del partit L’Esquerra, com a primer ministre de l’estat federat. La mateixa cambra que va escenificar la ruptura d’un tabú –el vot conjunt de conservadors i ultradretans a favor d’un candidat del partit minoritari FDP– va fer, així, marxa enrere després d’un terratrèmol polític que li va costar la carrera política a Annegret Kramp-Karrenbauer, la teòrica successora de la cancellera Angela Merkel, perquè va ser incapaç de mantenir la disciplina dins de la CDU.

Ramelow va ser elegit en tercera ronda per majoria simple i gràcies als democristians que, a diferència de la votació del 5 de febrer passat, van decidir abstenir-se en les tres votacions. Els liberals de l’FDP, per la seva banda, no van participar en cap de les votacions i van deixar via lliure perquè Ramelow pogués reeditar el tripartit amb els socialdemòcrates de l’SPD i Els Verds, amb qui ja va governar la regió durant els últims cinc anys.

La ultradreta d’Alternativa per a Alemanya (AfD) va presentar en les dues primeres votacions una candidatura alternativa, la del seu líder regional, Björn Höcke, el capitost de l’ala més radical del partit, limítrofa amb el neonazisme. Al veure que cap altre partit recolzava la seva aposta, l’AfD va acabar retirant la candidatura de Höcke, de manera que quedava clar que Ramelow aconseguiria la reelecció en tercera ronda.

«Pacte d’estabilitat»

Notícies relacionades

Abans de la sessió parlamentària d’aquest dimarts, la CDU va firmar un «pacte d’estabilitat» amb L’Esquerra, l’SPD i Els Verds amb una sèrie d’acords mínims que donin a Turíngia una certa tranquil·litat fins a unes noves eleccions previstes per a l’abril de l’any que ve. L’objectiu és posar en marxa una sèrie de projectes que estaven en perill per l’enorme fragmentació parlamentària sorgida de les últimes eleccions regionals i també pels grans resultats obtinguts per la ultradreta d’Alternativa per a Alemanya (AfD), que va ser segona força amb més del 23% dels vots.

La imatge de la sessió la va deixar el nou primer ministre de Turíngia: Bodo Ramelow va negar la salutació a Björn Höcke quan estava rebent les felicitacions de tots els parlamentaris, un moment que resumeix a la perfecció la tensió viscuda al petit estat federat i a la resta d’Alemanya. «No ens tornarem a deixar portar per una fracció que posa trampes», va dir Ramelow sobre el paper de l’AfD en l’última gran crisi política d’Alemanya.

Temes:

Alemanya