PAU FRÀGIL

Primer atac dels EUA contra els talibans després de l'acord de Doha

Els insurgents han matat almenys 20 soldats i policies afganesos en diversos atacs durant la nit passada

zentauroepp52607822 afganistan talibanes200304095023

zentauroepp52607822 afganistan talibanes200304095023 / WATAN YAR

2
Es llegeix en minuts
Agencias

L’Exèrcit dels EUA ha llançat aquest dimecres un atac aeri contra els talibans, el primer després de l’acord firmat a Doha amb els insurgents dissabte passat, 29 de febrer. Washington ha fet aquest pas per defensar les posicions de l’Exèrcit afganès, que ha sigut víctima de múltiples atacs dels rebels.

«Els EUA han dut a terme un atac aeri a Nahr-i Saraj, a la província de Helmand, contra els combatents talibans que han atacat activament les forces de seguretat afganeses. Ha sigut un atac defensiu», ha tuitejat el coronel Sonny Leggett, portaveu de les forces nord-americanes a l’Afganistan. «Nosaltres estem compromesos amb la pau, però tenim la responsabilitat de defensar els nostres companys afganesos», ha afegit.

Per la seva banda, el general Scott Miller, cap de les forces de l’OTAN i dels EUA a l’Afganistan, ha subratllat en una entrevista amb la cadena de televisió local Tolo que els talibans han de complir el seu compromís de reducció de la violència si volen que es faci realitat el procés de pau. «Si els talibans no redueixen la violència, és difícil tenir un acord», ha assegurat.

Segons ha informat l’agència France Presse, els talibans han matat almenys 20 soldats i policies afganesos en diversos atacs aquesta nit passada.

Conversa telefònica

Els atacs han tingut lloc hores després d’una entrevista telefònica entre el president dels EUA, Donald Trump, i el cap polític dels insurgents, el mul·là Abdul Ghani Baradar, una conversa qualificada de «bona» per Trump i en què van acordar que no hi hauria «violència» després de la històrica firma de l’acord de pau el cap de setmana passat a Qatar.

«He parlat amb el líder dels talibans avui. Vam tenir una bona conversa. Hem acordat que no hi haurà violència, no volem violència», va dir el mandatari nord-americà als periodistes a la Casa Blanca.

Després de la firma del tractat de pau dissabte passat, els talibans van decidir dilluns reprendre les operacions contra les forces afganeses, malgrat que algunes fonts van assegurar que mantindrien el seu compromís de reducció dels atacs.

Els talibans han declinat confirmar o desmentir la seva responsabilitat en cap dels atacs i no realitzaran de moment cap comentari sobre el bombardeig dels EUA, informa Reuters.

Notícies relacionades

Un portaveu del Ministeri de Defensa afganès ha afirmat aquest dimecres que en les 24 passades hores hi han hagut xocs entre els insurgents i les forces de seguretat del país a nou províncies, incloent-hi Helmand.

L’acord de pau firmat a Qatar inclou una retirada total de les forces dels EUA i la coalició en els pròxim 14 mesos, depenent de les garanties de seguretat dels talibans.