CONTROVÈRSIA AL REGNE UNIT

La ministra de l'Interior britànica, investigada per assetjament

Priti Patel ha sigut acusada de fuetejar i menysprear els funcionaris al seu càrrec

L'exsecretari d'Interior va dimitir abans d'assenyalar-la per crear un «clima de terror»

zentauroepp52612718 file photo  priti patel arrives at downing street in london 200303204520

zentauroepp52612718 file photo priti patel arrives at downing street in london 200303204520 / Toby Melville

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

La ministra de l’Interior britànica, Priti Patel, membre clau en la força de xoc del Govern de Boris Johnson, és a la corda fluixa. El mateix Johnson ha ordenat una investigació oficial sobre el tractament, pressumptament ultratjant, que Patel dispensa als funcionaris que te al seu càrrec. L’oposició demana que sigui apartada del càrrec fins que es tinguin conclusions de les indagacions.

La crisi va esclatar dissabte, quan el secretari permanent d’Interior, Philip Rutman, va presentar la dimissió amb acusacions greus i directes contra Patel. Davant les càmeres, l’alt funcionari de més rang del departament va acusar la ministra d’haver orquestrat una «campanya virulenta» contra ell, a més de mentir. Patel, va afirmar Rutman, ha creat «un clima de terror» al ministeri, en què hi treballen 35.000 persones, amb «crits, insults, menyspreant les persones, fent peticions irrealitzables». Rutman va rebutjar una indemnització a canvi de marxar en silenci i estudia una possible demanda.

Notícies relacionades

Aquest dilluns la crisi es va aguditzar. La ministra va ser acusada d’haver fet fora a crits una antiga ajudant en una «agressió, sense cap provocació», abans de substituir-la en el càrrec. L’ajudant, segons la BBC, va rebre una compensació de 25.000 lliures, després d’ingerir una sobredosi de fàrmacs, a conseqüència de la fustigació soferta. Els fets van ocórrer l’octubre del 2015, quan Patel era secretària d’Estat d’Ocupació. En el seu següent càrrec, com a ministra per al Desenvolupament Internacional, també hi va haver denúncies sobre el seu estil abusiu i degradant amb els membres del personal als quals va descriure públicament com  «uns inútils rematats».

Perdonavides

La tàctica de Patel forma part de la guerra que el govern de Johnson ha declarat als alts funcionaris, seguint la consigna del màxim assessor, Dominic Cummings. «Aquest govern està liderat per perdonavides», va declarar el laborista Jeremy Corbyn. Cummings es va cobrar recentment el cap del ministre de Finances, Sajid Javid.