Conseqüències de la sortida d'un soci comunitari

La UE i el Regne Unit comencen la negociació pel 'brexit'

Les dues parts es fixen assolir un acord abans que acabi el 2020

zentauroepp50444387 british prime minister boris johnson  left  and european com200219194310

zentauroepp50444387 british prime minister boris johnson left and european com200219194310 / Francisco Seco

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Unió Europea (UE) i el Regne Unit comencen a negociar avui la seva nova relació després de la retirada britànica del club comunitari, unes converses marcades per la pressió i la necessitat d’aconseguir un acord abans que acabi aquest any. La primera ronda negociadora després del ‘brexit’ comença a Brussel·les i es prolongarà fins dijous, quatre dies en què s’espera que les dues parts presentin els seus punts de vista sobre les diferents àrees en les quals han d’aconseguir un pacte en els pròxims mesos.

Divendres passat, la Comissió Europea (CE) ja va anunciar que les rondes de negociació entre la UE i el Regne Unit es desenvoluparan de forma paral·lela en 11 taules sectorials que treballaran sota la guia dels caps negociadors.

Aquests 11 àmbits són comerç de béns, comerç de serveis i inversió, igualtat de condicions per garantir una competència oberta i justa, transport, energia i cooperació nuclear civil, pesca, mobilitat i coordinació de la seguretat social, cooperació judicial en matèria penal, cooperacions temàtiques, participació en programes de la UE i governança i acords horitzontals.

Passos acordats

En qualsevol cas, si Londres i Brussel·les ho acorden, els grups negociadors de cada àrea temàtica poden unir-se, separar-se o crear nous grups o subgrups. Aquest dilluns, les converses es van posar en marxa amb una trobada bilateral entre el negociador comunitari, Michel Barnier, i el seu homòleg britànic, David Frost, segons l’agenda publicada per la Comissió Europea.

Divendres passat, l’Executiu comunitari ja va indicar que la UE i el Regne Unit obririen cada trobada amb un ple amb els caps negociadors per definir els objectius de la ronda i la tancarien amb el mateix format, per avaluar els progressos i decidir en quines àrees s’enfocarà el treball de la següent, tot i que es podrien donar «discussions informals» entre rondes si és necessari.

Les negociacions tindran lloc en anglès i en «circumstàncies degudament justificades» en francès, i correspondrà a la part que demani utilitzar el francès proveir-ne la interpretació a l’anglès.

Pressió britànica

Notícies relacionades

Les parts han acordat ja les reunions previstes fins al maig, de manera que la segona ronda tindrà lloc a Londres entre el 18 i el 20 de març; la tercera, a Brussel·les entre el 6 i el 8 d’abril; la quarta, de nou a la capital britànica del 28 al 30 d’abril, i la cinquena, a la capital belga del 13 al 16 de maig.

El Regne Unit està disposat a deixar la negociació amb la Unió Europea al juny si aleshores no hi ha un consens sobre «les línies generals» del futur acord comercial bilateral, i la UE considera igualment que serà necessari fer un balanç de progressos aquell mateix mes.