CITA AMB LES URNES

Els israelians voten per tercera vegada en 11 mesos amb poques esperances de tenir un nou Govern

Els sondejos pronostiquen un empat entre els dos principals rivals o una lleugera victòria del Likud sobre la coalició de centredreta Blau i Blanc

Netanyahu anuncia que el seu partit, líder de la dreta d'Israel, compta amb molts recolzaments i és a prop del triomf electoral

zentauroepp52590467 israel votacion200302095845

zentauroepp52590467 israel votacion200302095845 / JACK GUEZ

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba

Els col·legis electorals han obert a les 7.00 hores  (les 5 GMT) a Israel en els tercers comicis legislatius que celebra el país en 11 mesos, una cosa sense precedents en la seva història.

Després del fracàs dels partits polítics en el seu intent de formar Govern en les eleccions del 9 d’abril i el 17 de setembre, sis milions d’electors van de nou a les urnes amb poques esperances que les coses canviïn, jutjant per les enquestes, que ofereixen uns resultats similars als anteriors.

Els sondejos pronostiquen un empat a una mitjana de 34 escons entre les dues principals forces, el Likud, el partit liderat pel primer ministre en funcions, Benjamin Netanyahu, i la coalició de centredreta Blau i Blanc, encapçalada per Benny Gantz.

No obstant, alguns dels últims sondejos atorguen un lleuger avantatge al Likud, que obtindria dos seients més que Blau i Blanc dels 61 necessaris en la Knéset (Parlament israelià, de 120 seients) per formar Govern.

«A prop de la victòria»

Però Netanyahu va anunciar el diumenge que el Likud disposa de dades internes que mostren que es troba molt a prop d’aconseguir els 61 que necessita. «

Les nostres dades de fa tres hores mostren que estem en 59,7 escons», va dir Netanyahu als seus seguidors ahir en un míting electoral als afores de Tel Aviv. «Som molt a prop de la victòria», va afegir.

«Aquest moviment [de vots] és una tendència constant dels últims dies, i podem aconseguir la formació d’un govern de dreta assegurança per a Israel», va anunciar el primer ministre. El Likud compta amb el recolzament dels partits religiosos i d’ultradreta. 

En resposta a les paraules del primer ministre, el fiscal Shachar Ben Meir va presentar una petició davant del Comitè Electoral Central en la qual el va acusar de violar les lleis electorals, que prohibeixen la publicació de dades d’enquestes en els tres dies previs a les eleccions.

El Likud va respondre en un comunicat que la prohibició és difondre o publicar enquestes en mitjans, però que Netanyahu s’havia limitat a fer «un anunci verbal».

‘Bibi’, acusat per tres casos de corrupció

‘Bibi’, com es coneix popularment Netanyahu, podria imposar-se malgrat estar acusat de frau, suborn i abús de poder en tres casos de corrupció. 

El seu judici comença el 17 de març, però la llei li permet continuar sent primer ministre mentre duri el procés, que podria portar mesos o fins a uns pocs anys. És el primer cap del govern israelià imputat formalment mentre exerceix el seu càrrec i el líder que més temps ha sigut primer ministre.

La campanya electoral ha sigut pobra a nivell de carrer, amb una notable absència de cartells i manifestacions públiques. La participació és aquesta vegada un factor molt essencial, segons els experts. A Israel sol ser alta, però unes terceres eleccions consecutives cansen el públic.

Territoris palestins tancats

Les escoles estaran obertes fins a les 10 de la nit (les 8 GMT) i els territoris palestins s’han tancat, de manera que fins demà, els palestins de Cisjordània no podran accedir amb permisos a Jerusalem.

Notícies relacionades

Els primers resultats en projeccions de les cadenes públiques s’esperen aquesta nit, però els reals no començaran a publicar-se fins demà.

Les autoritats han establert 16 escoles perquè puguin votar els centenars d’israelians que es troben en quarantena pel coronavirus. Només poden votar en aquestes escoles i amb màscara.