GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

El Kremlin confirma una trobada dijous entre Putin i Erdogan sobre Idlib

Rússia adverteix Turquia que no pot garantir la seguretat de la seva aviació que opera a Síria

zentauroepp52576382 pskov  russian federation   01 03 2020   russian president v200302173354

zentauroepp52576382 pskov russian federation 01 03 2020 russian president v200302173354 / ALEXEY NIKOLSKY SPUTNIK KREMLIN

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Hi ha escassos senyals que la diplomàcia es pugui obrir camí en l’enfrontament militar encobert que mantenen Rússia i Turquia al nord de Síria. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha confirmat que dijous se celebrarà a Moscou una cimera entre els presidents dels dos estats, Vladímir Putin i Recep Tayyip Erdogan, per intentar pactar un alto el foc a la província d’Idlib, escenari d’acarnissats combats amb les forces lleialistes sirianes avalades pel Kremlin i els rebels sirians recolzats per Ankara com a protagonistes.

No obstant, el portaveu presidencial rus ha volgut destacar que en cap moment la posició del seu país sobre el conflicte sirià ha canviat i que continua igual de compromès a recolzar el seu aliat, el règim de Bashar al-Assad. «Donem suport a la integritat territorial [siriana], la lluita contra els terroristes i donem una gran importància a la cooperació amb els nostres socis turcs», ha dit Peskov. «Serà, sens dubte, una trobada difícil, però els dos presidents confirmen la seva voluntat de solucionar la situació a Idlib», ha constatat.

Advertència a Ankara

Hores abans, durant la nit de diumenge a dilluns, el Ministeri de Defensa havia advertit Ankara que no podia «garantir la seguretat» de l’aviació turca que operava al cel d’Idlib, amb el perill d’una nova escalada que comportaria la demolició d’un avió de combat d’aquest país, després de les desenes de baixes que va patir l’Exèrcit d’Ankara la setmana passada. L’ofensiva militar conjunta de Rússia i el règim sirià contra la bossa d’Idlib, en mans de combatents rebels i extremistes, ha provocat un èxode de centenars de milers de desplaçats que es dirigeixen a la frontera amb Turquia.

Notícies relacionades

Un dels punts més polèmics de la trobada de dijous serà la posició de les tropes turques en territori sirià. Rússia es considera a si mateixa com l’únic país que la legislació internacional empara per operar a Síria, ja que la seva presència a l’estat del Pròxim Orient és «a petició del Govern» de Damasc, segons Peskov. El representant rus ha emfatitzat que l’Exèrcit turc «només té dret» a desplegar-se als llocs d’observació i no a l’interior de la bossa d’Idlib, segons els termes dels acords als quals van arribar els dos països a la ciutat russa de Sotxi el setembre del 2018.