Crisi política al Brasil

Bolsonaro convoca una marxa a favor del tancament del Congrés

La manifestació, prevista per al 15 de març, és considerada per l'oposició com un acte d'extrema gravetat institucional

El mateix president va divulgar per WhatsApp les crides fetes per sectors d'ultradreta

bolsonaro

bolsonaro / EVARISTO SA (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Brasil s’encamina cap a una crisi política d’impredictibles derivacions des del moment en què el president Jair Bolsonaro va recolzar un acte convocat pels sectors més durs de la ultradreta per reclamar el tancament del Congrés i del Suprem Tribunal Federal (STF).

L’oposició i integrants de la màxima autoritat judicial van alertar dels perills que afronten les institucions amb la manifestació del 15 de març. El bolsonarisme més extrem va cridar a guanyar el carrer després que el ministre de Seguretat Institucional, el general Augusto Heleno, acusés el Parlament de «xantatge» a l’Executiu en les negociacions del pressupost 2020. L’excapità i actual cap d’Estat va utilitzar el seu compte a WhatsApp per convidar a sumar-se a l’acte organitzat sota la consigna Brasil és nostre, no dels polítics de sempre

El diputat conservador Alberto Fraga va confirmar que el seu amic Bolsonaro es va convertir en difusor de la convocatòria: «Vaig rebre un vídeo, ell me’l va enviar». Almenys sis congressistes ja van recolzar la iniciativa: Carla Zambelli, Filipe Barros, Guiga Peixoto, Aline Sleutjes, Delegada Éder Mauro i la senadora Soraya Thronicke. 

Crítiques a Bolsonaro

El president de la Cambra de Diputats, Rodrigo Maia, va recordar que «només la democràcia és capaç d’absorbir les diferències de la societat sense violència» i va demanar que es respectin les seves institucions. El general de reserva Santos Cruz, exministre de la Secretaria de Govern de Bolsonaro, va criticar la marxa i la va qualificar d’irresponsable a l’utilitzar imatges del general Heleno i el vicepresident general Hamilton Mourão. «Confondre l’Exèrcit amb alguns assumptes temporals de Govern, partits polítics i persones és utilitzar de mala fe, mentir, enganyar la població», va assegurar. 

L’expresident Luiz Inácio Lula da Silva va instar els legisladors i la societat brasilera a fer front a les «manifestacions contra la democràcia, la Constitució i les institucions en un altre gest autoritari dels que ataquen la llibertat i els drets tots els dies». Lula va remarcar a través de Twitter que «Bolsonaro mai va coincidir amb la democràcia». Es tracta d’«un fals patriota» i un «fals moralista» que «entrega la nostra sobirania als Estats Units i condemna la gent a la pobresa».

Ciro Gomes, que va quedar en tercer lloc en les presidencials del 2018, va considerar que Bolsonaro «va transformar el Brasil en un país de canalles». El dirigent socialdemòcrata i exgovernador de l’estat de Ceará va estimar que l’avenç de la ultradreta obeeix a la «impotència dels poders constituïts per fer que la Constitució Federal sigui respectada».

Advertència

«Bolsonaro no està a l’altura del càrrec si recolza l’acció contra el Congrés», va dir Celso de Mello, un dels ministres del STF. Va advertir que si el president continua per aquest camí pot «incórrer en un delicte de responsabilitat, transgredir la supremacia politicolegal de la Constitució i les lleis de la República». Aquests càrrecs, va recordar, poden derivar en el judici polític i la pèrdua del càrrec.

El president del STF, José Antonio Dias Toffoli, va recordar per la seva banda que «no hi ha democràcia sense un Parlament actiu, un poder judicial independent i un Executiu ja legitimat pel vot». Al seu parer, el Brasil «no pot viure amb un clima de disputa permanent». 

Cop d’extrema dreta 

Notícies relacionades

«El president va calar foc a l’ebullició de moviments extremistes que planegen manifestar-se el 15 de març», va denunciar a la seva editorial el diari paulista Folha. Va afirmar que «l’escòria del bolsonarisme difon missatges d’atac i insult al Congrés Nacional i d’exaltació als oficials militars, una crida a la seva intervenció. Aquest és un cop d’extrema dreta, francament una minoria al país».

D’acord amb Folha «potser només la por de la destitució pot detenir la perillosa aventura de Bolsonaro». La publicació es va preguntar si amb la marxa de mitjans del mes que ve no es busca «desviar l’atenció pública de qüestions difícils», com la proximitat del clan Bolsonaro amb milicians (parapolicials) de Rio de Janeiro sota sospita de tenir relació amb l’assassinat de la regidora Marielle Franco, el 2018.