ENERGIA ATÒMICA

L'Iran i les altres potències nuclears no salven l'acord del 2018

Teheran, disposada a tornar a complir els seus compromisos si la UE compensa les sancions reimposades pels EUA

zentauroepp51597928 fordow  iran  islamic republic of    06 11 2019    file    a200226162943

zentauroepp51597928 fordow iran islamic republic of 06 11 2019 file a200226162943 / ATOMIC ENERGY ORGANIZATION HANDO

3
Es llegeix en minuts
Agencias

Un nou intent de salvar l’acord nuclear que limita la capacitat de l’Iran de fabricar armes atòmiques ha conclòs aquest dimecres a Viena sense més avanços que la insistència iraniana que està disposat a tornar a complir els seus compromisos si la Unió Europea (UE) compensa les sancions reimposades pels EUA quan va abandonar el pacte, el 2018.

El missatge iranià arriba després d’una nova cimera a Viena en la carrera contra el rellotge per mirar de salvar un acord en perill per la pressió de Washington a Teheran i la resposta de l’Iran al reactivar parts clau del seu programa atòmic.

Teheran insisteix així en el missatge que repeteix des que el juliol passat comencés a incomplir progressivament l’acord del 2015, que limitava i alentia el seu programa atòmic per assegurar que no pot construir armes atòmiques a curt termini.

Marxa enrere

«Estem plenament preparats per fer marxa enrere en els passos que hem fet, a canvi del ple compliment dels compromisos de l’altra part», va declarar el viceministre d’Exteriors i principal negociador nuclear iranià, Abbas Araqchi, al sortir d’una reunió a Viena amb la Unió Europea, la Xina i Rússia, altres signants del pacte.

Els «passos» a què es va referir el representant iranià són la violació de la quantitat i la puresa de l’urani enriquit que li permet el JCPOA, tal com es coneix l’acord, i la tecnologia i maquinària que pot continuar utilitzant en el seu programa atòmic.

L’Iran argumenta que les sancions imposades novament pels Estats Units després d’abandonar el pacte han interromput els beneficis econòmics que li garantia el document, abans que res per la impossibilitat d’exportar petroli, el seu principal producte i font de divises.

Teheran recrimina a la UE que no hagi sigut capaç d’activar mesures que compensin les sancions nord-americanes. En aquest sentit, Araqchi ha assenyalat que en la reunió d’aquest dimecres els europeus han mostrat la seva voluntat d’enfortir Instex, el mecanisme financer creat per la UE per esquivar les sancions dels EUA.

Màxima pressió

Per la seva banda, la Xina ha advertit que la comunitat internacional afronta una «carrera contra el temps» per intentar salvar l’acord, i va acusar de la situació els EUA i la seva «política de màxima pressió contra l’Iran».

El president nord-americà, Donald Trump, va treure el 2018 el seu país de l’acord, negociat pel seu antecessor, Barack Obama, i va reactivar la pressió i les sancions contra l’Iran, per obligar-lo a firmar un «acord millor».

«Tots els participants estem aquí en una carrera contra el temps per aconseguir solucions específiques i assegurar l’acord», va dir Fu Cong, director polític de control d’armament del Ministeri d’Exteriors de la Xina després de la reunió.

Amb tot, ha indicat que no s’ha discutit encara la possibilitat de reimposar sancions internacionals a l’Iran per forçar-lo a tornar a complir plenament l’acord. «Per nosaltres la reimposició [de sancions] no és la resposta», va dir Fu, que va assegurar que «totes les parts estan d’acord que això no és encara a l’agenda».

El representant xinès va indicar que la resta de països signants de l’acord han mostrat la seva disposició a «treballar dur» per trobar una fórmula basada en la «reciprocitat» i a assegurar que l’Iran tingui els beneficis econòmics que l’acord li garantia a canvi de reduir i alentir el seu programa atòmic.

La pressió de Brussel·les

La reunió d’aquest dimecres és la primera des que el 14 de gener Alemanya, el Regne Unit i França –els signants europeus del pacte– anunciessin que activaven el mecanisme de resolució de litigis contemplat al JCPOA, a l’entendre que l’Iran incompleix el pacte.

Aquest mecanisme preveu inicialment un termini de 35 dies, ampliable, per trobar-hi una solució, tot i que no està clar si aquest compte enrere ha començat ja, com ha assenyalat el mateix Fu.

Notícies relacionades

En cas que no aconseguís una solució, l’assumpte podria ser traslladat al Consell de Seguretat de les Nacions Unides, que en última instància podria reimposar les sancions econòmiques que pesaven contra l’Iran quan es va firmar l’acord.

Araqchi ha assegurat que tots els països que segueixen en l’acord han reafirmat el seu recolzament en un document que, quan es va firmar, va ser vist com un exemple de les possibilitats de la diplomàcia i el multilateralisme per solucionar conflictes. Segons el representant iranià, tots han mostrat la seva voluntat de «protegir l’acord i assegurar que el JCPOA continuï viu».