Nova onada d'atacs entre Israel i milicians palestins a Gaza

La Jihad Islàmica llança més de 40 coets cap a Israel, després de la mort d'un dels seus membres en mans de les forces israelianes

L'Exèrcit israelià ataca presumptes instal·lacions del grup palestí islamista a Síria i mata dues persones a les portes dels comicis generals

zentauroepp52460273 this picture taken on february 24  2020 shows a view of flam200224135230

zentauroepp52460273 this picture taken on february 24 2020 shows a view of flam200224135230 / SAID KHATIB

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba

Israel i membres de grups palestins s’han embrancat en un nou intercanvi d’atacs, a pocs dies de les eleccions legislatives del 2 de març i arran del bombardeig de diumenge al matí en què l’Exèrcit israelià va matar un palestí i en va ferir un altre molt a prop de la tanca de la frontera entre Gaza i el territori israelià.

Les forces israelianes van afirmar que els dos homes intentaven col·locar una bomba. Un vídeo fet per habitants de Gaza i compartit àmpliament a les xarxes socials mostra una excavadora israeliana, escortada per un tanc, perseguint els palestins que intenten evacuar els ferits. El seu braç mecànic finalment sosté el cos sense vida d’un dels homes.

«Israel tenia la intenció de matar un jove desarmat davant les càmeres de tot el món», va declarar ahir el portaveu de Hamàs Fawzi Barhum, mentre que el grup islamista Jihad Islàmica va prometre represàlies. Hores més tard, la Jihad, el segon moviment islamista més important a Gaza després de Hamàs, va començar a llançar coets contra el sud d’Israel.

Projectils interceptats per la defensa

El matí d’aquest dilluns, el balanç de projectils disparats des de Gaza, territori palestí sotmès a un bloqueig israelià per terra, mar i aire des del 2007 amb l’ajuda d’Egipte, era de 13, tot i que 12 van ser interceptats pel sistema israelià de defensa antimíssils Cúpula de Ferro

Els llançaments han tingut lloc hores després que l’Exèrcit israelià matés dos milicians de la Jihad a Síria, concretament a prop de Damasc. La Jihad Islàmica ha confirmat les seves morts aquest dilluns en un comunicat.

L’Exèrcit israelià va assegurar que els objectius que va atacar a prop de Damasc eren instal·lacions utilitzades per la Jihad Islàmica per fabricar armes, produir combustible per a coets i entrenar milicians.

Atacs a la zona sud de la Franja

Per la seva banda, a Gaza, els israelians van dir que havien atacat quarters generals de la Jihad a la ciutat de Rafah, al sud de Gaza i fronterera amb Egipte, i a la localitat de Khan Yunis, també al sud.

En el seu comunicat, la Jihad va afirmar que «venjarà» «les morts» dels seus milicians. El grup va negar que Akram Ajuri, una de les seves principals figures, hagués mort en els bombardejos com va circular per les xarxes socials.

Israel va començar els seus atacs sobre Gaza diumenge, quan des de la Franja s’havien disparat almenys 21 coets contra el sud d’Israel, dels quals 13 van ser interceptats pel sistema de defensa antimíssils, segons va confirmar l’Exèrcit israelià en un comunicat. Els projectils llançats diumenge van arribar fins als 30. En total, entre ahir i avui se n’han llançat almenys 44.

Sirenes al sud d’Israel

Amb el tret de coets, les sirenes van sonar a tot el sud d’Israel ahir i aquest dilluns, incloent-hi les ciutats d’Ashkelon i Sderot, on l’alcalde va ordenar l’obertura de refugis públics i la cancel·lació de totes les activitats i esdeveniments als centres comunitaris.

Segons les autoritats locals, un vehicle va resultar malmès per la metralla d’un coet interceptat. El Consell Regional d’Eshkol va assenyalar que s’havia descobert metralla de projectils en àrees obertes a prop del quibuts de Kisufim, molt pròxim a Gaza.

La metralla d’un projectil també va malmetre un edifici després de caure en una carretera a Sderot i dues persones van resultar lleument ferides mentre corrien a refugiar-se. La policia va trobar fragments de coets en quatre llocs: Ashkelon, Sderot i comunitats als Consells Regionals Hof Ashkelon i Sdot Negev.

55.000 alumnes sense classes

El primer ministre israelià en funcions, Benjamin Netanyahu, va convocar una trobada urgent d’avaluació de l’estat de seguretat amb el ministre de Defensa, el cap de personal militar, el cap del servei de seguretat interna –Shin Bet–, el cap del Consell de Seguretat Nacional i altres funcionaris de defensa a Tel Aviv.

Un portaveu de la policia va assenyalar que el nombre de forces de seguretat al sud d’Israel augmentaria arran del llançament de coets. Les carreteres pròximes a Gaza s’han tallat aquest matí i les escoles s’han tancat i han deixat uns 55.000 alumnes a casa.

Notícies relacionades

El president de la coalició de centredreta Blau i Blanc, Benny Gantz, el principal rival de Netanyahu en les pròximes eleccions legislatives del 2 de març, va reaccionar al llançament de coets atacant el primer ministre. «El govern d’Israel és ostatge del (moviment palestí islamista) Hamàs», que controla Gaza des del 2007.

Segons Gantz, el líder d’aquest grup, «[Ismail] Haniyeh, està extorsionant Netanyahu i li està pagant amb maletes plenes de dòlars».