UN ANY DE NEGOCIACIONS

Els EUA i els talibans anuncien la firma d'un acord de pau el 29 de febrer

El pacte es materialitzarà si es compleix un període de 7 dies de reducció de violència entre les forces de seguretat afganeses i els islamistes

zentauroepp52383478 file photo  an afghan security force member stands guard at 200221134235

zentauroepp52383478 file photo an afghan security force member stands guard at 200221134235 / Parwiz Parwiz

1
Es llegeix en minuts
Agencias

Els Estats Units i els talibans firmaran un acord de pau el 29 de febrer, després d’un període de set dies de reducció de la violència a l’Afganistan, segons han anunciat tant fonts de l’Administració de Washington com de la força insurgent.

«Una vegada [la reducció de la violència] es posi en marxa amb èxit, la firma d’un acord entre els EUA i els talibans tirarà endavant», ha declarat el secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, en un comunicat publicat després de la seva visita a l’Aràbia Saudita.

«Després de les llargues negociacions entre l’Emirat Islàmic [com s’autodenominen els talibans] de l’Afganistan i els EUA, les dues parts han acordat firmar l’acord en presència d’observadors internacionals» el dissabte 29 de febrer, ha anunciat el grup en un altre comunicat.

Un any de negociacions

L’acord arriba després d’un any de negociacions entre les dues parts a Qatar i es materialitzarà si prèviament es compleix un període de set dies de reducció de violència entre les forces de seguretat de l’Afganistan i els talibans. L’esmentat període arrencarà aquesta mitjanit.

Notícies relacionades

Segons ha explicat el Ministeri de l’Interior afganès, aquest lapse de temps ha de servir per verificar si la força insurgent és realment compromesa amb la pau, així com per provar si la cúpula dels talibans té autoritat sobre els seus homes desplegats al terreny. Segons el parlat, hauran de reduir «significativament» els seus atacs i no provocaran atemptats suïcides ni bombardejos.

Si la fase de reducció de violència acaba amb èxit, en una setmana es podrà firmar l’acord amb Washington, que inclou la retirada d’uns 5.000 soldats nord-americans de territori afganès. En contrapartida, seran alliberats 5.000 presoners insurgents empresonats en presons governamentals del país i els talibans alliberaran 1.000 membres de les forces afganeses actualment en captivitat.