llarga disputa

El 'brexit' obre la porta a la devolució dels marbres del Partenó a Grècia

Un esborrany busca el «retorn d'objectes culturals retirats il·legalment als seus països d'origen», com els que acull el Museu Britànic de Londres

El diplomàtic britànic Lord Elgin va retirar entre el 1801 i el 1805 les aquestes escultures de l'Acròpolis d'Atenes, que daten del segle V abans de Crist

esculturas-del-partenon-en-londres1

esculturas-del-partenon-en-londres1

2
Es llegeix en minuts
Reuters

La llarga disputa entre el Regne Unit i Grècia sobre els antics tresors grecs trets del país ha arribat fins a l’esborrany del ‘brexit’, en què s’ha incorporat una clàusula perquè la Unió Europea negociï la tornada dels objectes culturals robats.

El Museu Britànic de Londres s’ha negat des de sempre a tornar els marbres del Partenó, unes escultures que daten de fa 2.500 anys, que el controvertit diplomàtic britànic Lord Elgin va retirar d’Atenes a principis del segle XIX quan Grècia estava sota el domini otomà.

Un esborrany sobre les negociacions de la UE amb el Regne Unit sobre la seva futura relació, busca el «retorn o la restitució d’objectes culturals retirats il·legalment dels seus països d’origen». El document no especificava cap objecte cultural concret. No obstant, un diplomàtic de la UE va dir que la clàusula es va afegir a petició de Grècia, amb el recolzament d’Itàlia.

Grècia manté que van ser robats

La ministra de Cultura de Grècia, Lina Mendoni, va dir el mes passat que Atenes intensificaria la seva campanya per a la tornada dels marbres del Partenó de Londres i esperava guanyar recolzament dels seus col·legues europeus. El Museu Britànic contesta que els marbres, que són aproximadament la meitat d’un fris de 160 metres que adornava el temple del Partenó del segle V abans de Crist, van ser adquirides per Elgin sota un contracte legal amb l’imperi otomà. Grècia assegura que van ser robats.

Una portaveu del Govern britànic ha contestat sobre la clàusula de l’esborrany que la posició del Regne Unit sobre les escultures continuava sent «responsabilitat legal del Museu Britànic». «Això no està en discussió com a part de les nostres negociacions comercials», va dir la portaveu en un comunicat.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va treure el Regne Unit de la Unió Europea el 31 de gener, tres anys després que els britànics votessin la seva sortida en un referèndum. La retòrica entre Londres i Brussel·les sobre els termes de la seva futura relació s’ha aguditzat aquest mes abans de les negociacions, que començaran a principis de març.

Notícies relacionades

Una font de la UE, que es va negar a ser citada perquè les discussions sobre el mandat de negociació són confidencials, va dir que la referència als objectes robats es va incloure en un esborrany anterior del document, la setmana passada.

La font va dir que la referència també va comptar amb el recolzament de Xipre i Espanya i que, a part de les preocupacions de Grècia sobre els marbres, els països de la UE estaven més preocupats pel comerç il·legal d’obres d’art a través de les cases de subhastes de Londres. 

Temes:

Brexit