NARCOTRÀFIC A COLÒMBIA

Capturen un dels traficants d'heroïna més grans del món quan comprava entrades per al futbol

Carlos Alberto Salazar, que es feia dir 'el Senyor de la Bata', enviava 100 quilograms de droga a l'any als EUA

carlos-alberto-salazar

carlos-alberto-salazar

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El futbol ha acabat amb les aventures de Carlos Alberto Salazar, conegut com ‘el Senyor de la Bata’. El sobrenom innocu no dona compte del seu poder. Es tracta ni més ni menys que del major traficant d’heroïna colombià i un dels més importants del món, d’acord amb les autoritats del país. 

Salazar es feia passar per un pròsper empresari de la regió de l’Eix Cafeter. Els seus amics de la infància i els familiars no donaven crèdit al seu ascens econòmic exponencial. Als 53 anys, Salazar no brillava per la seva modèstia. Oscil·lava entre el sigil i l’ostentació D’un costat, dormia cada nit en cases o apartaments diferents. Però alhora es traslladava en cotxes d’alta gamma sempre diferents. L’ostentació i potser la fantasia d’una eterna impunitat van superar el recel el dia que va anar a comprar uns bitllets per a un partit de la primera fase del Preolímpic de futbol entre l’Argentina i els locals que s’havia de disputar al seu Pereira, a uns 300 quilòmetres de la capital colombiana. 

Salazar no va voler mitjancers en aquest cas i es va dirigir impacient a la finestreta. Va caminar despreocupat. Només es tractava de veure a la nit córrer la pilota pel camp i cridar els gols del conjunt colombià. Allà va començar a enfonsar-se el seu imperi. El cap de secció d’investigació criminal de la Direcció d’Antinarcòtics de la Policia, el coronel Ángel Alexander Galvis, va informar sobre el seu arrest insòlit a finals de gener. Salazar seria el responsable de l’enviament de més de 100 quilograms d’heroïna a l’any cap als Estats Units.  La droga arribava a Nova York, Los Angeles, Las Vegas i Tucson. Per això l’anomenaven ‘el Pablo Escobar’ d’aquest alcaloide.

Soci del cartell de Sinaloa

No va ser casualitat la seva detenció. Les autoritats seguien els seus passos des de feia mesos. Salazar, va consignar el diari de la capital ‘El Tiempo’, era un aliat del Càrtel de Sinaloa. Havia armat una xarxa que travessava territori mexicà per portar la droga als EUA. ‘El Senyor de la Bata’ tornava els favors a aquest grup delictiu amb l’aportació d’enginyers químics colombians que eren reclutats a les universitats i col·laborava amb els criminals mexicans en la millora de la qualitat de l’heroïna que produeixen.

Salazar entrava i sortia de Colòmbia cada dues setmanes aproximadament. Aquests moviments van cridar l’atenció. Les autoritats colombianes van començar a intercanviar informació amb els seus companys nord-americans. Així es va saber que ‘el Senyor de la Bata’ era la mateixa persona que durant les seves incursions centreamericanes portava una vida d’estrèpit en hotels de cinc estrelles. Alcohol, prostitutes i més d’un escàndol.

Notícies relacionades

Al cap de poc va sortir a llum el perfil complet del fals cafeter que comprava l’heroïna produïda a les regions de Cauca i Nariño i l’enviava als EUA. «L’heroïna colombiana té molt bona acceptació a Amèrica del Nord perquè arriba amb una puresa del 87%, una de les més altes del mercat», li va dir a ‘El Tiempo’ un investigador de la divisió Antinarcòtics. La traficava a través de correus humans. També utilitzava maletes de doble fons, cavitats irregulars en vehicles, barcos pesquers i llanxes ràpides.

Els seguiments de Salazar es van intensificar. Així va poder determinar-se que era un apassionat pel futbol. L’obertura del Torneig Preolímpic Sudamericà Sub-23 en una zona en la qual ‘el Senyor de la Bata’ creia moure’s com un peix a l’aigua va oferir l’oportunitat immillorable d’assetjar-lo. El narco es va dirigir a l’estadi Hernán Ramírez Villegas com si fos un seguidor més. Ho estaven esperant. ‘El Senyor de la Bata’ es va quedar sense el seu partit. Quan el van emmanillar semblava no sortir de la seva sorpresa. Ja té un expedient obert en un tribunal de Nova York.

Temes:

Colòmbia