NOVES REGLES

El Regne Unit exigirà anglès i una oferta de treball qualificat als immigrants

El Govern de Boris Johnson presenta un sistema de punts que deixa fora els empleats no qualificats

brexit-idioma-trabajo-cualificado / periodico

2
Es llegeix en minuts
Reuters

El Govern britànic prioritzarà l’accés al mercat laboral del Regne Unit dels immigrants altament qualificats segons un nou sistema per regular la immigració després del ‘brexit’ que aquest dimecres ha presentat l’Executiu de Boris Johnson. El pla pretén també «posar fi a la dependència d’obra de mà barata d’Europa».

La preocupació per l’impacte dels alts nivells d’immigració procedents de països de la Unió Europea va ser un dels principals arguments dels defensors de la sortida de la UE en el referèndum del 2016, i el Govern ja va anunciar els seus plans per reduir dràsticament aquestes xifres.

El nou sistema d’acceptació de treballadors estrangers assignarà punts per a determinades habilitats, qualificacions, salaris o professions i només atorgarà visats als que arribin a un mínim de punts. Entre els requisits principals hi haurà el domini de l’anglèsEntrarà en vigor l’1 de gener del 2021 i tractarà igual els ciutadans de la UE i els de la resta del món.

«Control total»

«Per primera vegada en dècades, el Regne Unit tindrà control total sobre qui arriba al seu país i com funciona el sistema d’immigració», afirma el Govern en un document sobre les polítiques que avalen el pla.

No obstant, els empresaris han rebutjat el nou pla remarcant que moltes companyies depenen de la mà d’obra estrangera i adverteixen que si s’apliquen aquestes mesures faltaran treballadors per atendre els cultiuscuidar els malalts i en el sector de la restauració, un dèficit que podria soscavar la cinquena economia més gran del món.

Segons la nova legislació, els ciutadans de la UE no necessitaran visat per a estades inferiors a sis mesos.

Domini de l’anglès

El Ministeri d’Interior (Home Office) ha seguit les recomanacions fetes el mes passat pel Comitè Consultiu sobre Immigració (MAC), un organisme independent que assessora el Govern, per reduir el llindar del salari mínim general als migrants qualificats de 30.000 lliures (36.000 euros) a 25.600 (30.827 euros).

Els demandants d’ocupació al Regne Unit hauran de complir criteris que inclouen habilitats específiques per al lloc en qüestió i el domini de l’anglès, a més de comptar amb una oferta de treball. No hi haurà una ruta d’entrada específica per als treballadors poc qualificats, una cosa que el Govern espera que ajudi a reduir la quantitat d’immigrants.

Notícies relacionades

El MAC estima que el 70% dels treballadors europeus que han arribat al Regne Unit des del 2004 no haurien pogut optar a un visat.

Els estudiants estaran coberts pel sistema basat en punts i hi haurà iniciatives separades per a científics, graduats, treballadors del Servei Nacional de Salut i aquells del sector agrícola.