commemoració

L'Iran crida a la «resistència» en el 41 aniversari de la revolució islàmica

Centenars de milers de persones s'han concentrat a les principals ciutats del país per recordar l'enderrocament del règim del xa

zentauroepp52247672 tehran  iran  islamic republic of    11 02 2020   iranians b200211152244

zentauroepp52247672 tehran iran islamic republic of 11 02 2020 iranians b200211152244 / ABEDIN TAHERKENAREH

2
Es llegeix en minuts
El periódico

Centenars de milers de persones s’han concentrat avui a la plaça Aziz, a Teheran, i a altres ciutats de l’Iran, per commemorar el 41 aniversari del triomf de la revolució islàmica que va enderrocar el xa Mohammad Reza Pahlavi, llavors el gran aliat dels Estats Units (EUA) a la regió. Els manifestants, que han acudit a la crida del règim, han cridat consignes contra els EUA, Israel i el pla del president nord-americà, Donald Trump, per a Palestina, afí als interessos de l’Estat hebreu.

Mentre cridaven «Mort a Amèrica», molts dels congregats mostraven pancartes amb la caricatura de Trump, amb fotografies del pare de la revolució, el gran aiatol·là Ruhol·lah Khomeini, i de l’actual guia suprem i home fort del país, l’aiatol·là Ali Khamenei. També hi havia cartells amb la llegenda «Resistirem sempre». La commemoració es produeix en un moment especialment delicat per a l’Iran, no només per les conseqüències que estan tenint la sancions imposades per Washington al règim de Teheran sinó també per la batalla que lliura amb els països de la regió, les monarquies sunnites del Golf, aliades dels EUA. 

Aquestes últimes setmanes la tensió ha crescut després que els EUA assassinés el general iranià Qasem Soleimani, comandant de les forces Al-Quds de la Guàrdia Revolucionària Iraniana i considerat la segona persona més important del règim. La fotografia del general iranià decorava gran part de les pancartes i els cartells penjats als edificis i avingudes circumdants a la plaça Azadí (‘llibertat’ en persa), en què també es demanava «dura venjança» i s’assegurava que «tots els devots de la resistència són els seus venjadors».

Protestes contra el règim

Notícies relacionades

Com a represàlia per l’assassinat del militar, Teheran va llançar diversos míssils contra bases militars nord-americanes situades a l’Iraq, sense ocasionar víctimes. Dos d’ells, per error, van fer caure l’avió de la companyia aèria uncraniana Ukranian Airways després d’enlairar-se de l’aeroport de Teheran. Totes les persones a bord, 176 en total, van morir. L’acció va desenvocar en protestes als carrers contra les autoritats. Mesos abans es van registrar protestes també als carrers per la pujada del preu de la gasolina, que van ser durament reprimides amb desenes de morts.

«Com que els Estats Units han comès els crims més grans contra la nació iraniana amb la seva pressió econòmica (sancions) i el martiri del nostre gran general, l’assistència massiva de persones avui és una forta resposta», ha dit a la multitud el president iranià, Hassan Rouhani. «Els Estats Units no suporten la victòria d’una gran nació i el gran poder de l’Iran a la regió», ha afegit Rouhani. I és per això que «cada nit somia» des de fa 41 anys tornar a dominar la nació persa, com feia durant l’època de la monarquia.