CRISI AL PRÒXIM ORIENT

Abbas demana davant de l'ONU un «rebuig complet» del pla de pau de Trump per a Palestina

«Ni aquest pla ni cap de les seves parts haurien de ser considerats com una referència internacional per a negociacions», afirma el líder palestí

zentauroepp52252607 new york  new york   february 11  palestinian president mahm200211182004

zentauroepp52252607 new york new york february 11 palestinian president mahm200211182004 / SPENCER PLATT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president palestí, Mahmud Abbas, va demanar aquest dimarts davant del Consell de Seguretat de l’ONU un «rebuig complet» del pla de pau per al Pròxim Orient presentat pel president nord-americà, Donald Trump. «Ni aquest pla ni cap de les seves parts haurien de ser considerats com una referència internacional per a negociacions. És un pla [...] israeliano-nord-americà que busca tancar la qüestió palestina», va defensar al seu discurs.

Abbas, entre altres coses, va denunciar que la proposta planteja un Estat palestí inviable, amb un territori fragmentat que va comparar amb un «formatge suís». «¿Acceptarien això?», va dir als membres del Consell mentre mostrava el mapa plantejat pels EUA.

Segons va insistir, l’anomenat Acord del Segle no pot portar «pau i estabilitat» al Pròxim Orient i els palestins «s’enfrontaran a la seva aplicació sobre el terreny». Abbas va recalcar que el pla «premia l’ocupació israeliana» en lloc d’exigir-ne responsabilitats i «viola» tots els consensos internacionals sobre la solució del conflicte.

Continuar negociant

Malgrat la seva oposició frontal a la proposta nord-americana, el líder palestí no va tancar la porta a negociacions amb Israel, però va defensar que s’han de desenvolupar sota els auspicis de la comunitat internacional i que Trump no en pot ser el mediador.

Notícies relacionades

En aquest sentit, va assegurar que està disposat a quedar-se a Nova York i començar aquestes converses «immediatament». «Si el president Abbas fos seriós sobre negociar, no seria aquí a Nova York, seria en Jerusalem», li va respondre uns minuts després l’ambaixador israelià davant de l’ONU, Danny Danon.

El diplomàtic va remarcar que el seu país ha ofert al líder palestí negociar innombrables ocasions i ell sempre s’hi ha negat, per la qual cosa va considerar que mentre estigui en el poder no hi haurà una sortida.

Temes:

Palestina Israel