Jornada electoral al país republicà

Irlanda vota en unes eleccions impredictibles

Els sondejos apunten a una derrota de Leo Varadkar i un avanç significatiu del Sinn Féin

zentauroepp52189102 prime minister leo varadkar casts his vote in ireland s nati200208185809

zentauroepp52189102 prime minister leo varadkar casts his vote in ireland s nati200208185809 / PHIL NOBLE

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Irlanda va celebrar aquest dissabte unes eleccions generals que poden donar un avanç significatiu del Sinn Féin, fins ara una força minoritària a la República. D’acord amb els sondejos, els votants semblaven disposats a trencar l’alternança entre els dos partits del centre dreta, el Fine Gael i el Fianna Fáil, que han dominat durant dècades la política irlandesa. Els republicans, amb el seu líder Mary Lou McDonald, s’han presentat com l’alternativa d’esquerres, davant el poder establert. Les enquestes els han situat al capdavant, empatats amb Michael Martin, del Fianna Fáil. Martin, exministre d’Exteriors, és qui té més possibilitats de ser l’encarregat de formar un nou Govern en minoria o coalició.

Notícies relacionades

El fins ara primer ministre, Leo Varadkar, es perfilava com el gran perdedor, malgrat el seu prestigi internacional per la gestió del ‘brexit’. En els sondejos no ha aconseguit que el Fine Gael superi la tercera plaça. Varadkar ha sigut el primer primer ministre gai d’un país tan catòlic com Irlanda. Amb el seu Govern es van aprovar, en referèndum, el matrimoni entre parelles del mateix sexe i la despenalització de l’avortament. Ara, però, el que més preocupa els ciutadans són els problemes del dia a dia.

Nova generació

McDonald ha centrat el seu programa en la falta apressant de vivendes accessibles, la sanitat i les pensions. També demana un referèndum sobre la reunificació de l’illa en el termini de cinc anys. La seva veu ha trobat un eco especial entre les dones i entre els més joves. Tant Martin com Varadkar adverteixen que no aniran en coalició amb el Sinn Féin, per la seva íntima relació en el passat amb l’Exèrcit Repúblicà Irlandès (IRA). Però aquest tabú també s’ha trencat. McDonald, de 50 anys, representa una nova generació que no està directament vinculada com el seu antecessor, Gerry Adams, ni amb l’actuació de la sagnant banda armada. L’augment de diputats republicans al Dáil (el Parlament irlandès), fins i tot encara que no aconsegueixin entrar al Govern, pot ser determinant per al futur d’Irlanda. El resultat es coneixerà a mitja tarda de diumenge.

Temes:

Irlanda