CAOS A LES PRIMÀRIES

El cap del Partit Demòcrata demana el recompte dels vots d'Iowa

Gairebé quatre dies dels caucus, encara no hi ha resultats definitius

zentauroepp37439531 democratic national chair candidate  tom perez  addresses th200206201758

zentauroepp37439531 democratic national chair candidate tom perez addresses th200206201758 / CHRIS BERRY

1
Es llegeix en minuts
Efe

El president del Comitè Nacional Demòcrata (DNC, en les seves sigles en anglès), Tom Perez, va urgir aquest dijous a un recompte total dels resultats dels caucus d’Iowa, després de tres dies de confusió i preocupació als Estats Units pels continus retards en la seva divulgació.

«Ja n’hi ha prou. En vista dels problemes que han sorgit en la implementació del pla de selecció de delegats per assegurar la confiança pública en els resultats, insto el Partit Demòcrata d’Iowa a començar immediatament el recompte», va escriure Perez en el seu compte de la xarxa social Twitter.

Gairebé quatre dies després dels caucus d’Iowa, les assemblees col·lectives en les quals se selecciona els aspirants i que són la primera parada de les primàries als Estats Units, encara no es coneixen els resultats definitius.

Error informàtic

Ara per ara, i a mesura que es van coneixent amb comptagotes les dades, el retard de les quals es va deure a un error informàtic en el sistema de transmissió, l’exalcalde Pete Buttigieg i el senador Bernie Sanders continuen al capdavant pràcticament empatats amb un 26% del total de delegats elegits, amb un 97% de l’escrutini.

A continuació se situa la senadora Elizabeth Warren, amb un 18,2%; l’exvicepresident nord-americà Joe Biden, amb un 15,8%, i la senadora Amy Klobuchar, amb un 12,2%.

Els aspirants demòcrates estan fent campanya per a la segona etapa de la batalla electoral, a l’estat de Nou Hampshire, que celebrarà primàries l’11 de febrer.

Motiu de burla

Iowa, un estat rural amb tot just 3 milions d’habitants, concentra cada quatre anys l’atenció tant dins com fora del país, ja que allà té lloc el primer assalt en la contesa electoral dels Estats Units.

Notícies relacionades

El que es pressuposava com el simbòlic tret de sortida per escollir el demòcrata designat s’ha convertit, paradoxalment, en munició i motiu de burla per part dels republicans, el primer d’ells el president dels Estats Units, Donald Trump.

«Els caucus demòcrates són un desastre total. Res funciona, tal com gestionen el país», va indicar dimarts a Twitter Trump, que ja ha anunciat que buscarà la reelecció el novembre pròxim.