el futur d'europa

El 'brexit' amenaça els pescadors francesos que pesquen en caladors britànics

Brussel·les haurà de negociar aquest any amb Londres les noves condicions per pescar a les aigües de l'Atlàntic nord-oriental

zentauroepp34299217 fac09 londres  reino unido  15 06 2016   una flotilla de bar200201172307

zentauroepp34299217 fac09 londres reino unido 15 06 2016 una flotilla de bar200201172307 / FACUNDO ARRIZABALAGA

1
Es llegeix en minuts
Reuters

Una de les conseqüències del ‘brexit’ afecta directament el sector pesquer de França. En les negociacions que s’obren ara de cara a aconseguir un acord comercial entre el Regne Unit i la Unió Europea, Londres defensarà aferrissadament la prohibició que vaixells dels seus exsocis comunitaris pesquin a les seves aigües territorials, cosa que significa un dur cop per a barcos com el del capità Stephane Faiti, que obté la majoria dels seus ingressos del peix capturat en aigües britàniques.

 

Es preveu una dura pugna. Els pescadors francesos ja han començat a pressionar el president Emmanuel Macron perquè no accepti cap acord comercial amb Londres si el Regne Unit manté la prohibició. «Macron no ha de cedir gens ni mica al Regne Unit», afirma el capità Faiti després de descarregar al port de Boulogne-sur-Mer, el port pesquer més actiu de França, de tones de calamars, molls i llucet.

 

Els caladors britànics són entre els més rics de la zona de l’Atlàntic nord-oriental. La normativa actual permet que els barcos de la UE pesquin fins a sis milles nàutiques de la costa de la Gran Bretanya, però si no s’arriba a un acord, el límit serà de 200 milles. 

Massa concessions

En aquest cas, el barco del capità Fait no podrà pescar més enllà de la línia que separa les aigües territorials francesa i britànica al canal de la Mànega. Seria «molt, molt greu» que els britànics prohibissin als barcos francesos pescar en aigües del Regne Unit, va dir el ministre francès d’Agricultura, Didier Guillaume. «Hi podria haver mesures de represàlia», va afegir.

Notícies relacionades

 En tot cas, recuperar el control de les aigües britàniques ha sigut un dels objectius dels activistes del ‘brexit’. Els pescadors britànics diuen que es van fer massa concessions quan el Regne Unit va entrar a formar part de la llavors Comunitat Econòmica Europea el 1973.