Ultradreta al Brasil

Les Pussy Riot arremeten contra Bolsonaro i el comparen amb Putin

El grup punk feminista rus es va presentar a São Paulo durant un festival contra la censura del Govern d'ultradreta

las-pussy-riot

las-pussy-riot

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

«Sobre aquest cap fet i ple d’escombraries, les Pussy Riot canten i ballen. Junts, fem aquí la nostra revolució sobre aquest cap monument-destrucció». Un munt de barrils de rebutjos tòxics i radioactius, peixos morts, i armes apilades es van integrar al cartell amb el grup punk feminista rus, que va convocar São Paulo a cantar, ballar i repudiar el Govern d’ultradreta brasiler. La banda es va presentar en el marc del Festival Sin Censura, que en els fets rep la secretària de Cultura, Regina Duarte, designada recentment. «Si llegeixo correctament, ell [Bolsonaro] diu que és millor que estar mort que ser gai. Això és molt similar al pensament de [Vladimir] Putin», va dir a la premsa paulista Maria ‘Masha’ Aliókhina, una de les integrants del col·lectiu. Aliókhina va presentar en aquesta ciutat l’edició brasilera de ‘Dies d’agitació’, el llibre en què relata la seva experiència a la presó russa el 2012 com a conseqüència d’una protesta contra Putin en una església ortodoxa. 

«Bolsonaro i Putin comparteixen aquesta manera paternalista de parlar sobre el país, les persones. Tots dos es comporten com si fossin un superpare que salvarà i protegirà el país», va dir. Les comparacions no acaben aquí. «Són sexistes, sempre fan bromes sexistes amb les dones». En aquest sentit va remarcar la gravetat del que passa a Rússia. «Som l’únic país d’Europa que no té una llei sobre la violència contra les dones. Ara hi ha una onada de lluites per aquesta causa. I la reacció del Govern és terrible, fins i tot per als nostres estàndards». Alguna cosa més uneix Bolsonaro i Putin als ulls d’Aliókhina: tenen un règim militar. «Tots dos creuen que tenen la missió de construir una gran nació, que, de fet, és una gran nació feixista». A Rússia aquest problema s’ha aguditzat. «Aquí, potser, està començant».

Aliókhina va assegurar sentir-se orgullosa de participar en aquest festival contra la censura en moments en què les prohibicions artístiques han encès les alarmes en el gegant sud-americà. Per a la integrant de les Pussy Riot, els problemes del Brasil són en un pla semblants als que hi ha a Rússia. La censura, va afirmar, «és un dels problemes principals [...] És important que ens unim i col·laborem amb allò que defensem». També troba perilloses analogies amb els Estats Units sota Donald Trump.

São Paulo, el centre de la intolerància

L’activista descreu de la prèdica de Bolsonaro en defensa de la família. «No es tracta de valors, és hipocresia. El seu exemple de vida és [Donald] Trump [president dels EUA], llavors és predictible. No sorprèn i no és gens interessant».

La presentació de les Pussy Riot a São Paulo troba la principal ciutat brasilera immersa en un debat relacionat amb els desbordaments d’intolerància.  El Brasil és el país amb més assassinats de transvestits i transsexuals, 124 casos registrats durant el 2018, segons un informe recent d’una associació d’aquesta comunitat (Antra). São Paulo és l’estat on van tenir lloc 21 d’aquests crims. Un d’aquests va ser el de Larissa Rodrigues da Silva, una transsexual de 21 anys, a qui van colpejar fins a matar-la a Alameda dos Tacaúnas, al barri de Saúde, la Zona Sud de la megalòpolis. D’acord amb Antra, al 80% dels episodis es van constatar signes de crueltat.

Notícies relacionades

«Això és un reflex de la persecució de sectors conservadors de l’Estat contra les agendes pro-LGBTI i la campanya d’odi contra el que ells anomenen ‘ideologia de gènere’, que és un clar atac contra les persones trans», va dir la institució.

Linn da Quebrada, l’actriu, cantant i compositora, va fer referència a aquest drama abans de presentar sobre l’escenari les Pussy Riot. Da Quebrada és una coneguda activista pels drets civils de la comunitat LGBT i la població negra.