COMPTE ENRERE PER A LA SORTIDA

El Parlament Europeu ratifica avui l'acord del 'brexit'

El ple votarà el tractat de retirada després d'un debat de dues hores

No hi haurà acte oficial de la retirada de les banderes britàniques

zentauroepp52029610 brussels  belgium   29 01 2020   plenary session on brexit v200129185354

zentauroepp52029610 brussels belgium 29 01 2020 plenary session on brexit v200129185354 / OLIVIER HOSLET

2
Es llegeix en minuts
AFP

El Parlament Europeu vota aquest dimecres la ratificació del tractat de retirada del Regne Unit de la Unió Europea, últim gran pas per completar el ‘brexit’ dos dies abans de la sortida dels britànics.

La votació històrica tindrà lloc cap a les 18 hores després d’un debat de dues hores on tots els eurodiputats que així ho desitgin podran prendre la paraula. El vot durarà només uns minuts i està previst que atorgui sense sorpreses la llum verda del Parlament per majoria simple.

«Per a nosaltres és una ferida», va manifestar el president de l’Eurocambra, David Sassoli, en una entrevista amb la CNN la vigília d’aquesta jornada especial. «Però hem de respectar la voluntat dels ciutadans britànics».

L’últim pas serà l’adopció per procediment escrit del tractat aquest dijous per part del Consell Europeu. Després de 47 anys d’una relació sovint difícil, el ‘brexit’ entrarà en vigor divendres a les 23 hores, hora del Regne Unit.

Fa una setmana, la comissió parlamentària encarregada de l’assumpte va recomanar el vot a favor per una gran majoria. Dels 26 membres, només tres s’hi van oposar, els representants britànics del Partit Laborista, dels liberals demòcrates i del Partit Nacional Escocès (SPN). En aquesta votació, Guy Verhofstadt, que va presidir el grup de contacte durant totes les negociacions sobre el tractat, va recordar que no es tractava de bloquejar el divorci. «L’elecció és entre un ‘brexit’ ordenat i un ‘brexit’ dur», va recalcar.

Com dir adeu

La votació de dimecres segella la marxa dels eurodiputats britànics sense que la UE sàpiga realment com dir adeu. El moment no és gaire gloriós per al bloc: després d’anys d’ampliació, aquesta és la primera vegada que un membre se’n va.

La firma del tractat de retirada la mitjanit de dijous a divendres de la setmana passada pels presidents de les institucions Ursula von der Leyen Charles Michel, d’amagat, sense la presència dels mitjans, va sorprendre. Tampoc hi haurà cerimònia formal per la retirada de les banderes britàniques. «Aconseguirà tota la dignitat necessària», va prometre un portaveu del Parlament, i va afegir que es conservaria una còpia al Museu d’Història Europea a Brussel·les.

Notícies relacionades

L’eurodiputada del Partit Brexit, Claire Fox, no va dubtar a descriure aquesta actitud com a «covard». «Haurien d’estar llestos per honrar» aquesta partida «amb un sentit de ritual en lloc de negar a les persones el dret a celebrar una cerimònia en aquest moment històric», va dir.

La votació plenària anirà seguida d’una declaració del president del Parlament, David Sassoli. Aquest últim convidarà els eurodiputats britànics i els líders dels grups polítics a una «breu cerimònia».