JUDICI POLÍTIC ALS EUA

El debat sobre testimonis centra la nova fase de l''impeachment' a Trump

Els advocats del president tanquen els seus arguments de defensa provant de restar pes a les explosives revelacions de Bolton

McConnell, líder de la majoria republicana al Senat, admet que no té vots per garantir el bloqueig de més testimonis

zentauroepp51945232 in this image from video  white house counsel pat cipollone 200125191120

zentauroepp51945232 in this image from video white house counsel pat cipollone 200125191120

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Donald Trump, els seus advocats i Mitch McConnell, l’eficient estrateg que lidera la majoria republicana al Senat, havien preparat un estudiat guió per a l’‘impeachment’ del president del qual semblava impossible sortir i que donava per fet un final: l’exoneració del mandatari. Les últimes hores, no obstant, han recordat que hi ha espai per editar i alterar, si bé no aquest desenllaç, com a mínim el camí fins a arribar-hi.

Aquest dimarts, així que els lletrats del president han tancat el tercer i últim dia de la seva presentació d’arguments en defensa de la innocència del mandatari, certa sensació d’incertesa i ansietat planava a Capitol Hill. Sota el sotrac de les revelacions sobre el manuscrit de John Bolton en què l’exassessor de seguretat nacional assegura que Trump li va admetre estar frenant l’ajut econòmic a Ucraïna fins que anunciés investigacions de Joe i Hunter Biden i els demòcrates, el debat sobre si cridar Bolton a testificar ha pres el lloc central. I a la tarda, en una reunió privada de republicans, McConnell ha reconegut que no té prou vots per garantir el bloqueig de nous testimonis segons ha informat primer ‘The Wall Street Journal’ i després han confirmat altres mitjans.

L’argument de la defensa

Des del podi, la defensa de Trump ha insistit que res ha canviat. Jay Sekulow, un dels seus advocats, ha assegurat que el llibre és «inadmissible» i, en una peripècia argumental tenint en compte que Bolton descriu les seves interaccions amb el president, ha qüestionat també que inclou «acusacions sense fonts». Sekulow, a més, ha esgrimit un argument que va utilitzar dilluns Alan Dershowitz, un altre dels lletrats de Trump: que, «fins i tot si fossin veritatres en les revelacions de Bolton arribaria al nivell d’un abús de poder o una ofensa mereixedora d’‘impeachment’».

«No hi ha violació de la llei, no hi ha violació de la Constitució», ha dit Sekulow, que ha defensat que «el president té l’autoritat constitucional de portar la política i els afers exteriors» i que «en tot moment va actuar amb perfecta autoritat legal» i defensant «l’interès nacional».

Trump, resignat

Per més convicció amb què els advocats de Trump hagin expressat aquesta idea, i hagin tancat els seus arguments insistint que veuen l’‘impeachment’ com un intent dels demòcrates de fer fora del càrrec el president per diferències polítiques que pot establir un «perillós» precedent, la realitat és que les revelacions de Bolton sí que han forçat replantejaments. A la Casa Blanca, segons ha escrit a ‘The New York Times’ Maggie Haberman citant anònimament persones que han parlat amb Trump, fins i tot el president «sembla resignat» a la possibilitat que es cridin testimonis, una opció que fa només tres dies semblava descartada.

Les notícies sobre l’admissió de McConnell dona sentit a aquesta «resignació». Segons ha explicat el Journal, tot i que tenia una targeta amb un aparent recompte de vots amb els ‘sís’, ‘nos’ i ‘potsers’ que no ha ensenyat als altres senadors, ha explicat que no tenen els vots necessaris per bloquejar nous testimonis i documents.

Faria falta que només quatre dels 53 senadors republicans sumessin els seus vots als demòcrates per obrir les comportes a aquestes declaracions, una matemàtica que ha intensificat l’atenció sobre els quatre moderats que fins ara havien mostrat la seva disposició a estudiar-ho: Mitt Romney, Susan Collins, Lisa Murkowski i Lamar Alexander. Els dos primers han reforçat aquesta disposició, elevant-la a possibilitat, després de les revelacions sobre el llibre de Bolton. Però, a més, en el radar de temors de la Casa Blanca han entrat també els senadors Pat Toomey i Rob Portman com a possibles vots a favor de més testimonis. 

Sessions maratonianes

Notícies relacionades

Per saber el que ocorre, no obstant, s’haurà d’esperar a divendres, quan s’espera que es produeixi la votació sobre si acceptar nous testimonis i documents. Abans, dimecres i dijous, se celebren 16 hores de sessions en què els senadors poden plantejar preguntes tant als mànagers demòcrates com als advocats de Trump, que segons les instruccions que ha donat el jutge John Roberts tindran cinc minuts per contestar cada interrogant.

A les files republicanes, mentrestant, s’estan intensificant fins i tot abans els esforços per evitar els canvis de plans sobre el guió inicial que podrien tenir conseqüències incertes. Aquest mateix dimarts el senador Lindsay Graham, un dels més ferms defensors i aliats de Trump, se sumava a la proposta d’un dels seus col·legues perquè els senadors puguin tenir accés confidencial al manuscrit de Bolton, una idea que rebutgen els demòcrates com una estratègia per provar d’evitar la compareixença i una mica ridícula, ja que el llibre es publicarà el 17 de març. Els republicans també han llançat la idea de fer una espècie d’«intercanvi» de testimonis, en la qual accedirien que comparegui Bolton si també es crida Hunter Biden o el demòcrata Adam Schiff. No han tingut èxit.