crisi migratòria

Desmantellat un campament amb més de 1.400 persones immigrants a París

Les autoritats traslladen els refugiats a gimnasos i centres d'acollida provisionals

zentauroepp52004035 a migrant carrying his belongings leaves during the evacuati200128132310

zentauroepp52004035 a migrant carrying his belongings leaves during the evacuati200128132310 / GONZALO FUENTES

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Les autoritats franceses han desmantellat aquest dimarts un campament d’immigrants situat a la porta d’Aubervilliers, al nord-est de París, en el qual malvivien entre 900 i 1850 persones en tendes de campanya, sota un intens fred i en condicions higièniques lamentables al costat del perifèric, la via de circumval·lació de la capital francesa.

Majoritàriament es tracta de sol·licitants d’asil i molts portaven allà més d’un any. Aquesta operació –que s’ha repetit seixanta vegades des del 2015 en diversos punts de París– ha permès traslladar 1436 migrants a gimnasos i centres d’acollida provisionals.

«Final de l’operació d’evacuació dels campaments de la porta d’Aubervilliers, que posava en perill la salut i la seguretat de les persones, tant dels ocupants com dels veïns», ha tuitejat la prefectura de policia. Per la seva banda, l’alcaldessa de la capital, Anne Hidalgo, que ha presenciat com els migrants pujaven als diferents autobusos en direcció a llocs més dignes, ha confiat que el barri recuperi ara la normalitat.

«Ara la situació s’ha de calmar en aquest barri, que ha de recuperar la vida normal. Aquesta evacuació també ha de permetre a aquests refugiats que han viscut durant mesos al carrer recuperar una vida normal i una millor inserció», ha dit Hidalgo. En la zona es concentraven, a més, molts toxicòmans, que han sigut portats a centres mèdics especialitzats.

Segona evacuació en tres mesos

El mes de novembre passat ja van ser evacuades 1.600 persones a la porta de la Chapelle i a Saint-Denis. D’aquestes, 1.200 havien demanat l’estatus de refugiat i 300 van abandonar voluntàriament els gimnasos en els quals se’ls havia allotjat per por de ser expulsats, segons va explicar el prefecte de la regió, Michel Cadet.

Cadet ha avançat que la intenció és redirigir les persones evacuades aquest dimarts a centres adequats en un termini màxim de dos mesos i mig. El 60% dels migrants seran allotjats fora de regió parisenca, la que més pressió migratòria suporta, ja que rep la meitat de les sol·licituds d’asil totals presentades a França.

Per la seva banda, el prefecte de policia de París, Didier Lallement, ha defensat l’estratègia de mantenir una presència policial constant per impedir que tornin a formar-se els campaments i així «alliberar completament els espais». Lallement es va felicitar davant la premsa que el terreny ervacuat de la porta de la Chapelle continuï buit.

En canvi, a la porta de la Villette, també a la zona nord de París, s’ha format un nou campament en el qual hi ha entre 300 i 500 persones, segons calcula l’associació France Terre d’asile (FTDA).

Situació administrativa

Notícies relacionades

Una vegada desmantellat el campament, s’analitza la situació administrativa dels migrants per al seu posterior trasllat a centres d’acollida. Segons la prefectura de la regió, el 43% dels evacuats al novembre eren afganesos, el 15% sudanesos i el 14% somalis.

Entre ells hi ha sol·licitadors d’asil a l’espera de resposta, refugiats que encara no han pogut presentar la sol·licitud i immigrants que entren a la casella de l’anomenat procediment de Dublín, la normativa europea que els obliga a presentar la demanda al país en què han sigut registrades les seves empremtes. El 4% estan en situació irregular per no haver obtingut l’estatus de refugiat. Des del 2015 gairebé 500.000 persones han presentat una demanda a França i 150.000 han aconseguit l’asil.

Temes:

França