RENOVACIÓ PARLAMENTÀRIA

Triomf mínim del centredreta en les legislatives del Perú

Els resultats reflecteixen l'ensorrament del fujimorisme i l'ascens d'una secta evangèlica

Cap formació ha obtingut més del 10% dels vots per integrar un Congrés marcat per la dispersió

zentauroepp51986569 26 january 2020  peru  lima  peruvian president martin vizca200127153408

zentauroepp51986569 26 january 2020 peru lima peruvian president martin vizca200127153408 / Presidencia Peru dpa

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Les eleccions legislatives del Perú han donat uns resultats provisionals insòlits: el nou Congrés comptarà almenys amb vuit grups i cap ha assolit més del 10% dels vots. Acció Popular, un partit històric de centredreta, es va quedar amb la primera minoria gairebé sense fer campanya proselitistaForça Popular, el partit de Keiko Fujimori, es va esfondrar estrepitosament. Si el 2016 va ocupar 73 escons, a partir d’ara comptarà amb 12 representants. El 7,6% dels sufragis obtinguts és vist pels analistes com una mena de càstig a la formació que condueix Fujimori filla amb el vistiplau del pare pres, Alberto Fujimori, i que ha intentat expulsar del poder el president provisional, Martín Vizcarra.

L’altra gran novetat de la contesa de diumenge és l’ascens vertiginós del Front Popular Agrícola del Perú (FREPAP), un grup evangelista, els integrants del qual es presenten en públic amb túniques blanques i barbes abundants. Les dones utilitzen vels. Es fan dir«els israelites».

Un 8,8% dels peruans  de les zones rurals els van atorgar el seu vot. El FREPAP no amaga el seu messianisme. El lidera Ezequiel Jonás Ataucusi Molina, el fill d’Ezequiel Ataucusi Gamonal, fundador de la Missió Israelita del Nou Pacte Universal, que combina l’Antic Testament amb elements del cooperativisme incaic. Asseguren als seus electors que han vingut des del fons dels temps a salvar a un món a punt del cataclisme. En virtut de la manera com es reparteixen les quotes al Parlament, els «israelites» tindran menys legisladors que Aliança pel Progrés, una altra formació de dretes que marxava colze a colze amb el fujimorisme.

Esborrat el mapa tradicional

Notícies relacionades

La política tradicional ha sigut escombrada. El partit del suïcidat Alan García ni tan sols va obtenir un escó. El Partit Popular Cristià va córrer la mateixa sort. Els seguidors de l’expresident Pedro Pablo Kuczynski, pres per corrupció, van quedar últims. L’esquerra tindrà uns sis escons. Unió pel Perú, que encapçala Antauro Humala, pres des del 2005 per l’assalt fallit a una comissaria per demanar la dimissió del mandatari Alejandro Toledo. La formació del germà de l’expresident Ollanta Humala (2011-2016) serà la tercera minoria parlamentària. Proposa instaurar la pena de mort.

La tercera anomalia de la política peruana és que Vizcarra no tindrà representació al Congrés. El setembre passat va dissoldre la legislatura per frenar una conjura fujimorista. No té partit propi, tot i que té una ponderació de gairebé el 60%.

Temes:

Perú