JUDICI POLÍTIC ALS EUA

Noves revelacions de Bolton sobre Trump sacsegen l''impeachment'

L'exassessor assegura en un manuscrit que el president va vincular l'ajuda a Ucraïna a la investigació de Biden

La informació podria convèncer senadors republicans a recolzar que hi hagi nous testimonis i documents

zentauroepp51981031 files  in this file photo taken on may 9  2018  us president200127132724

zentauroepp51981031 files in this file photo taken on may 9 2018 us president200127132724 / SAUL LOEB

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La fèrria barrera defensiva que els republicans han aixecat al Senat dels Estats Units per defensar el president Donald Trump en el procés d’‘impeachment’ tancant la porta que hi hagi nous testimonis o proves documentals no ha caigut, però, almenys, ha rebut un dur cop.

John Bolton, que va ser assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, ha escrit en un llibre de pròxima publicació, una part del qual va ser filtrada per ‘The New York Times’ diumenge, que el president, a l’agost, va vincular directament la retenció de 391 milions de dòlars d’ajuda a Ucraïna al fet que Kíev obrís investigacions sobre Joe Biden i el seu fill Hunter. La revelació, que contradiu la versió que ha sostingut Trump i debilita les crítiques republicanes als demòcrates de construir el cas «per referències», ha impactat el procés com una bola de demolició i ha obert una finestra d’esperança que Bolton sigui cridat a testificar.

«Més probable»

Fins ara aquesta esperança, molt feble, estava dipositada en la possibilitat que quatre senadors republicans moderats s’afegissin als demòcrates per demanar testimonis i documents. Un d’ells, Mitt Romney, aquest dilluns ha opinat que «és important escoltar Bolton, perquè puguem fer un judici imparcial» i també ha dit que «cada vegada és més probable que s’uneixin altres republicans» al vot a favor d’aquesta convocatòria. Susan Collins, una altra de les moderades, ha insistit que esperarà que la defensa de Trump completi el seu cas aquest dilluns i dimarts, però també ha assegurat que les informacions sobre el llibre «reforcen el cas per cridar testimonis».

Passi el que passi, les revelacions de Bolton ja han sacsejat l’‘impeachment’ i han alterat els senadors republicans. S’ha estès el malestar perquè la Casa Blanca no els hagués informat del contingut del llibre, especialment al saber-se que el Consell de Seguretat Nacional va rebre el manuscrit el 30 de desembre per revisar-lo.

La resposta de Trump

El mateix Trump, des que el ‘Times’ va publicar l’exclusiva, ha qüestionat Bolton i la seva versió. A Twitter va negar haver vinculat mai l’ajuda a Ucraïna amb les investigacions en el seu propi interès polític i va acusar el falcó, amb el qual va mantenir serioses discrepàncies polítiques, d’estar venjant-se pel seu cessament (tot i que Bolton va assegurar al setembre que s’havia tractat d’una dimissió) i buscant publicitat per al seu llibre.

Notícies relacionades

Una altra de les línies argumentals de Trump i els republicans és qüestionar que els demòcrates no haguessin cridat l’exassessor de seguretat nacional a testificar durant la fase d’investigació de l’‘impeachment’. El que no recorden és el bloqueig de l’Administració ni que Bolton va amenaçar d’anar als tribunals si rebia una citació de la Cambra baixa, cosa que podria haver allargat mesos el procés.

Una vegada que els demòcrates van aprovar els dos articles d’‘impeachment’ el 18 de desembre i mentre Nancy Pelosi va mantenir l’impàs sense enviar-los al SenatBolton es va mostrar disposat a testificar davant el Senat, una compareixença que Trump rebutja argumentant, com va fer la setmana passada a Davos, que representaria «un problema de seguretat nacional».