CRISI AL PRÒXIM ORIENT

L'Iran assegura que ja pot enriquir urani en qualsevol percentatge

Segons l'agència nuclear del país, les existències d'urani han superat els 1.200 quilos

zentauroepp48064276 file   in this march 30  2005 file photo  an iranian securit200125191129

zentauroepp48064276 file in this march 30 2005 file photo an iranian securit200125191129 / Vahid Salemi

1
Es llegeix en minuts
Reuters

L’agència nuclear iraniana ha informat aquest dissabte que té la capacitat d’enriquir urani en qualsevol percentatge si les autoritats ho decideixen fer.

«En aquest moment, si (les autoritats) prenen la decisió, l’Organització d’Energia Atòmica, com a executor, podrà enriquir urani en qualsevol percentatge», ha manifestat el subdirector de l’agència, Ali Asghar Zarean, a la pàgina web de l’organisme.

A principis de mes, l’Iran va dir que eliminaria les limitacions per enriquir urani, fent un pas més en la seva reducció dels compromisos de l’acord nuclear del 2015 amb les sis principals potències mundials, però es va comprometre a continuar cooperant amb l’organisme de control nuclear de l’ONU.

Més de 1.200 quilos

Des que l’Iran va fer l’últim pas per reduir els compromisos de l’acord, les existències d’urani produïdes al país han superat els 1.200 quilograms i s’agregaran ràpidament a les existències d’urani enriquit, va dir Zarean.

Els EUA es van retirar de l’acord nuclear el 2018 i van tornar a imposar sancions per limitar les exportacions de petroli de l’Iran com a part d’una política de «màxima pressió».

Washington diu que el seu objectiu és obligar Teheran a acordar un acord més ampli que posi límits més estrictes al seu treball nuclear, freni un programa de míssils balístics i posi fi a les guerres regionals de poder. L’Iran diu que no negociarà mentre es mantinguin les sancions.

Mecanisme de disputa

Teheran ha estat reduint constantment el seu compliment de l’acord, cosa que va portar la Gran Bretanya, França i Alemanya a acusar-lo formalment a mitjans de gener de violar els termes i activar un mecanisme de resolució de conflictes present en l’acord, cosa que podria conduir a la reimposició de les sancions de l’ONU.

Notícies relacionades

El ministre de Relacions Exteriors iranià, Mohammad Javad Zarif, va dir la setmana passada que si l’arxiu nuclear de l’Iran s’envia al Consell de Seguretat de l’ONU, el país es retirarà del Tractat de No Proliferació (TNP), segons l’agència oficial de notícies IRNA.

L’Iran nega qualsevol intent d’adquirir armes nuclears i diu que els seus incompliments de l’acord serien revertits si Washington aixeca les sancions.