DESASTRE NATURAL

Terratrèmol a Turquia: s'eleva a 21 la xifra de morts i hi ha més de 1.000 ferits

El sisme, de magnitud 6,8, ha tingut l'epicentre a les regions d'Elazig i Malatya

undefined51928252 elazig  turkey   24 01 2020   people waiting in front of the200124215854

undefined51928252 elazig turkey 24 01 2020 people waiting in front of the200124215854 / STR

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Almenys 21 persones van morir i més de 1.000 van resultar ferides pel sisme de 6,5 graus de magnitud que van sacsejar aquest divendres el sud-est de Turquia i que va causar l’ensorrament d’una desena d’edificis, en un dels quals hi ha 30 persones atrapades.

El terratrèmol va tenir lloc a les 17.55 GMT i l’epicentre va ser a prop de la localitat de Sivrice, d’uns 10.000 habitants, a la província oriental d’Elazig, segons l’agència de notícies Anadolu.

«El nombre de morts al terratrèmol d’Elazig va augmentar a 18, 405 persones van resultar ferides en aquesta província i 148 més a [la província de] Malatya», va declarar a la premsa el ministre de l’Interior, Süleyman Soylu.

«Estem fent tot el possible per rescatar 30 persones atrapades en un edifici esfondrat», va afirmar el ministre turc.

Soylu va assegurar que almenys una desena d’edificis havien col·lapsat i que, després del sisme, s’havien registrat fins a 30 rèpliques, la més potent d’aquestes de magnitud 5,4.

La nit i les baixes temperatures compliquen els treballs de rescat a la regió on es va produir el sisme, on ja hi ha desplegats centenars d’efectius de rescat, bombers i forces de seguretat.

«Les nostres institucions estan prenent totes les mesures necessàries per superar el terratrèmol que va tenir lloc a Elazig amb les menors pèrdues possibles i garantir la seguretat dels nostres ciutadans», ha dit el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, al seu compte de Twitter.

En les imatges que circulen en els mitjans turcs i les xarxes socials s’observen danys a vivendes i vehicles de la província d’Elazig, i escenes de pànic amb persones que corren al carrer per posar-se fora de perill durant el moviment sísmic.

Ensorraments i incendis

En altres imatges es veuen edificis parcialment enderrocats i bombers desplegats al lloc. La nit tancada a Turquia també dificulta les operacions i la valoració dels danys.

També s’han registrat incendis localitzats per la ruptura del sistema de gas en algunes ciutats d’Elazig.

L’epicentre és a uns 6,75 quilòmetres de la superfície. Tot i que inicialment se li va adjudicar una magnitud de 6,8, el centre sismogràfic de Turquia la va rebaixar a 6,5.

El terratrèmol es va produir en una àrea escassament poblada i amb males comunicacions, per la qual cosa les autoritats encara podrien trigar un temps a quantificar els danys.

Notícies relacionades

Turquia és un dels països amb més activitat sísmica del món perquè està situat sobre diverses falles actives, i diàriament es produeixen dotzenes de terratrèmols i rèpliques menors.

El sisme més devastador de les últimes dècades va tenir lloc el 1999, quan una tremolor de magnitud 7,4 va sacsejar la regió del Màrmara i va causar uns 17.000 morts i 43.000 ferits. 

Temes:

Turquia