TRANSICIÓ A RÚSSIA

Putin accelera la reforma constitucional per succeir-se a si mateix

La Duma adopta en primera lectura els canvis constitucionals proposats fa només una setmana pel líder del Kremlin

zentauroepp51893172 moscow  russian federation   23 01 2020   state duma member 200123101327

zentauroepp51893172 moscow russian federation 23 01 2020 state duma member 200123101327 / MAXIM SHIPENKOV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

Reforma constitucional exprés a Rússia, que a més ha rebut ja el suport de tots els partits amb representació parlamentària, inclosos els que pertanyen a l’oposició sistèmica. Tan sols una setmana després que el president Vladímir Putin anunciés les seves propostes per modificar la Carta Magna amb la ment posada en la successió, la Duma ha adoptat en primera lectura les esmenes esmentades i per unanimitat. Un total de 432 diputats van votar-hi a favor, per cap en contra.

Encara queden diverses votacions, tant a la Cambra baixa parlamentària com en el Consell de la Federació (Senat), però es preveu que abans que comenci la primavera tot el procés de reforma constitucional s’haurà culminat, a fi de ser sotmès a votació popular a l’abril. Malgrat que en teoria les propostes havien d’emanar d’un grup de treball ‘ad hoc’, els seus membres han admès aquesta setmana que en realitat l’únic que han fet ha sigut corregir i donar forma a uns enunciats que ja estaven escrits per endavant, segons ha informat ‘Deutsche Welle’. Quan li han preguntat sobre la rapidesa de tot el procés i les possibles irregularitats que es poguessin estar cometent, Dmitri Peskov, portaveu del Kremlin, s’ha limitat a recordar que les propostes presidencials sempre tenen «prioritat» al Parlament.

Mantenir la influència

Entre les reformes, amb l’objecte que Putin mantingui intacta la seva influència en la política del país quan acabi el seu actual mandat el 2024, segons coincideixen els observadors, destaca la capacitat del Parlament de nomenar el primer ministre, la menció constitucional del Consell d’Estat, un òrgan consultiu, i l’enduriment de les condicions per poder aspirar a la direcció de l’Estat incrementant els anys de residència obligatòria a Rússia.

La celeritat amb què s’estan implementant els canvis, després d’anys de quietisme i suposada estabilitat institucional, està sent durament criticada per comentaristes pròxims a l’oposició liberal, que es qüestionen què és el que està passant al si de l’elit que dirigeix el país. Fins i tot alguns arriben a especular amb la possibilitat que s’hagués instal·lat al Kremlin un cert estat d’inquietud, atès el descontentament creixent entre la població per la constant caiguda dels seus ingressos reals. 

«¿Per què tota aquesta rapidesa? Endavant, endavant. Endavant amb el nou Govern amb celeritat, endavant amb la presentació de les esmenes en una votació popular demà (a l’abril no, mes ràpid). ¿Què estem perseguint, Vladímir Vladimírovitx?, o una pregunta més correcta encara, ¿què està passant?», ha escrit en el seu blog Aleksei Venedíktov, director de l’emissora ‘Eco de Moscou’. 

Canvis escrutats

Els canvis al Govern, que compta amb una desena de cares noves, també estan sent escrutats al detall, i en alguns mitjans ja fins i tot es qüestiona la idoneïtat d’alguns ministres, com la titular de Cultura, Olga Liubímova, qui al seu dia va col·locar en llocs clau del primer canal de televisió comentaristes d’ideologia marcadament nacionalista que fustiguen permanentment Ucraïna, qualificant el país veí d’«enemic». «Després de Medinski (l’anterior ministre) ens preparàvem per al suïcidi... el temps dirà», ha recordat i advertit sobre la nova governant amb humor l’escriptor Víktor Senderòvitx

Sota l’anterior Executiu, s’havien arribat a censurar pel·lícules incòmodes, com una producció britànica referent a la successió de Stalin amb molestos paral·lelismes amb la situació actual, s’han promocionat altres produccions de caràcter nacionalista que contenen aberracions històriques i fins i tot s’ha encausat artistes, com el director de teatre Kirill Serebrennikov.                 

Notícies relacionades