conflicte d'orient pròxim

Israel demana a Felip VI «convèncer» els palestins perquè reconeguin el seu territori

El president israelià Reuvén Rivlin emfatitza la relació que manté Espanya amb Palestina per buscar una solució

Spain’s King Felipe VI sits next to Israeli President Reuven Rivlin during their meeting in Jerusalem January 23, 2020. REUTERS/Corinna Kern

Spain’s King Felipe VI sits next to Israeli President Reuven Rivlin during their meeting in Jerusalem January 23, 2020. REUTERS/Corinna Kern / CORINNA KERN (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president israelià, Reuvén Rivlin, va demanar aquest dijous al rei Felip VI que Espanya intercedeixi davant dels palestins per «convèncer-los» que reconeguin el seu territori al ser l’Estat d’Israel «un fet» i «l’única llar del poble jueu». Rivlin va traslladar aquest missatge al rei en les paraules que va pronunciar al començament de la reunió mantinguda en la seva residència a Jerusalem abans de participar, juntament amb altres mandataris internacionals, en el V Fòrum Mundial sobre l’Holocaust.

«Soc conscient que sou molt amics dels palestins i necessitem que ens ajudeu a convèncer-los que Israel és un fet i és l’única llar que tenen els jueus», va emfatitzar el mandatari hebreu. En el seu torn, el rei, que va acompanyar la nova ministra espanyola d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, no va fer menció al conflicte del Pròxim Orient, si bé sempre s’ha mostrat partidari de la solució dels dos Estats per aconseguir la pau.

El novembre del 2017, durant la visita a Madrid del president palestí, Mahmud Abbàs, dies després que Rivlin també viatgés a Espanya, el monarca va assegurar que «no hi ha alternativa» a la solució de «dos Estats democràtics» per aconseguir «una pau sostenible i duradora» que respecti les «legítimes aspiracions» de les dues parts. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, és defensor del reconeixement de l’Estat palestí, si bé Espanya continua sense formalitzar aquest aval.

Exèrcit israelià

Rivlin també va sol·licitar ajuda al rei davant de les acusacions d’alguns països que els soldats israelians són «criminals de guerra», quan el seu únic objectiu és protegir els seus ciutadans. L’últim episodi va ocórrer dimarts passat, quan tres palestins van morir a Gaza per trets de l’Exèrcit israelià després d’un suposat llançament d’explosius. Segons Rivlin, els militars del seu país són «molt curosos» a l’hora de repel·lir els atacs i quan actuen és en defensa pròpia.

Felip VI va oferir obrir un «nou cicle» en la relació bilateral després de mesos d’interinitat política tant a Espanya com a Israel. «L’amistat dels dos països està ben consolidada. És veritat que el nostre context polític ha sigut una cosa complexa [...] Però estic segur que ara entrem en un nou cicle», va comentar el monarca, en al·lusió a la posada en marxa del nou govern de coalició entre el PSOE i Podem amb Sánchez al capdavant.

Felip va apuntar que Israel viu una situació similar, ja que el 2 de març se celebraran les terceres eleccions en menys d’un any. Davant d’aquesta nova cita a les urnes, que dilucidarà si Benjamin Netanyahu, acusat de corrupció, segueix al capdavant de l’Executiu, el rei va afirmar: «Esperem que es pugui aconseguir un acord». «És possible que no siguin les últimes», va afegir immediatament Rivlin de manera distesa davant de la incertesa del resultat.

Els dos caps d’Estat van coincidir a ressaltar la «sòlida» amistat dels dos països, a la qual cosa va contribuir la visita d’Estat que va fer Rivlin, la primera d’un president israelià des de feia 25 anys. El veterà mandatari, de 80 anys, va agrair a Felip VI el compromís d’Espanya en la lluita contra l’antisemitisme, a més de la seva participació en el Fòrum sobre l’Holocaust, que se celebra amb motiu del 75è aniversari de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz (Polònia).

Relació bilateral 

«Compartim els mateixos valors, i això significa molt», va valorar Rivlin, que davant dels atacs que continuen rebent els jueus, va etzibar: «Ja n’hi ha prou». Felip de Borbó va remarcar que Espanya «mai oblidarà el que va representar l’Holocaust i va demanar «mirar al futur» per evitar que tornin a ocórrer aquest tipus d’episodis i posar límit «a l’odi, la xenofòbia i el racisme».

«Estem compromesos amb aquestes idees», va incidir el monarca, que va garantir que Espanya continua treballant en un marc «legal i institucional» que permeti combatre els comportaments antisemites. Com a exemple de la bona relació bilateral, el rei va recordar la llei que es va aprovar el 2015 per atorgar la nacionalitat espanyola als sefardites, descendents dels jueus que van ser expulsats d’Espanya el 1492.

Rivlin va tenir també paraules d’agraïment per l’acollida en la seva estada a Espanya, en particular, per com la «meravellosa» reina Letícia va estar pendent de la seva dona, que va morir el mes de juny passat després d’haver estat malalta dels pulmons durant diversos anys. Gran aficionat al futbol, el president israelià va comentar entre somriures que al seu país es coneix molt bé la qualitat dels equips espanyols en aquest esport. «Coneixem molt bé el futbol espanyol. Sou els millors», va assegurar Rivlin.

Conferència sobre l’Holocaust 

Notícies relacionades

Abans de la reunió, Felip VI va firmar al llibre d’honor de la residència presidencial. En el seu text, el rei va agrair «l’amistat i l’hospitalitat» de Rivlin i va dir que és «profundament honrat» de participar en la conferència sobre l’Holocaust a Jerusalem. En el sopar de benvinguda ofert ahir a la nit per Rivlin, Felip VI va ser l’únic dels líders internacionals convidats al fòrum que va prendre la paraula en nom de tots.

El monarca va fer una crida a combatre la «insensatesa» dels que promouen la intolerància i el ressentiment «per interès polític, extremisme religiós o odi racial». Abans de Felip VI, Rivlin va rebre la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, i el d’Itàlia, Sergio Mattarella, i, a continuació, es va reunir amb el príncep Carles d’Anglaterra.