DIA 2

Trump es vanta d'ocultar proves al Congrés en ple judici per forçar la seva destitució

Els demòcrates acusen el president de «fer trampes» al demanar a Ucraïna que l'ajudés en la seva reelecció

zentauroepp51757905 washington  united states   15 01 2020   us president donald200115204142

zentauroepp51757905 washington united states 15 01 2020 us president donald200115204142 / ERIK S LESSER

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Des que va arribar a la Casa Blanca, Donald Trump ha demostrat que ell mateix pot ser el seu pitjor enemic. L’hemeroteca està plena de relliscades autoinculpatòries o declaracions que serveixen per explicar les seves controvertides accions posteriors. Durant la campanya electoral del 2016 va instar explícitament Rússia  a apoderar-se dels correus del seu rival demòcrata Hillary Clinton i l’estiu passat, mentre es queixava sobre l’empipament de la trama russa, va afirmar que la Constitució li dona «dret a fer el que vulgui com a president». El seu judici al Senat ha demostrat que no és el cas, però Trump continua parlant més del compte. Només un dia després que els demòcrates protestessin contra el rebuig de la Casa Blanca d’entregar documents al Congrés sobre les seves gestions a Ucraïna, el president es va vantar de l’obstruccionisme de la seva Administració. «Nosaltres tenim tot el material. Ells no tenen material». 

Trump va pronunciar aquestes paraules poc abans de marxar del Fòrum Econòmic de Davos, on també es va pronunciar en contra que declarin els alts càrrecs de la seva Administració. Però les seves declaracions no van passar inadvertides a Washington, on aquest dimecres els demòcrates van començar a esgrimir els motius pels quals el president hauria de ser apartat del càrrec. «El segon càrrec de l’impeachment  va ser per obstrucció al Congrés, per ocultar testimonis i documents al poble nord-americà», va escriure a les xarxes socials el diputat demòcrata Val Demings. «Aquest matí el president no només ho ha confessat, sinó que ha presumit sobre això». 

Jugar amb foc 

Trump està jugant potencialment amb foc perquè part de l’estratègia demòcrata s’està centrant a utilitzar velles declaracions del president i la seva Administració a tall de prova per corroborar les seves acusacions. Però en essència la seva narrativa no ha canviat. Amb un relat cronològic dels esdeveniments a Ucraïna, el cap del seu equip de fiscals, Adam Schiff, va situar dimecres al president en el centre de la «corrupta trama» per obligar Ucraïna a obrir una investigació contra el seu rival polític Joe Biden, una trama cuinada pels seus aliats en l’Administració d’amagat inicialment de l’aparell diplomàtic. 

Notícies relacionades

«Trump va sol·licitar la interferència estrangera en les nostres eleccions democràtiques, abusant del seu poder per millorar les seves opcions de reelecció», va dir Schiff poc després d’obrir els al·legats inicials de l’acusació. «Va congelar centenars de milions en ajuda militar a un aliat estratègic en guerra amb Rússia per obtenir ajuda estrangera en la seva reelecció. En altres paraules, va fer trampes». La jornada va ser un monòleg de l’acusació, que compta amb 24 hores repartides en tres dies per presentar el seu cas. Després li arribarà el torn a la defensa, abans que els senadors puguin formular preguntes per escrit i s’abordi el més espinós dels assumptes del judici: si hi haurà o no nous testimonis

Esbroncada final

Aquest va ser el tema central del primer dia del procés, que va acabar amb esbroncada gairebé a les 2 de la matinada, després que el president del Tribunal Suprem hagués de cridar a l’ordre als advocats de les dues parts perquè moderessin la seva retòrica. La tensió es va disparar a mesura que els fiscals demòcrates acusaven els senadors republicans de «ser còmplices de l’encobriment» de la Casa Blanca pel seu rebuig d’admetre noves proves i testimonis en la primera fase del procés. El diputat Jerry Nadler va arribar a retreure’ls la seva «traïció» al país, paraules que van ser qualificades d’«escandaloses»  pels conservadors.