NOVES PROTESTES

La tensió torna a Hong Kong per la demanda de sufragi universal

La policia i els manifestants més radicals s'enfronten de nou als carrers de l'excolònia

zentauroepp51807742 topshot   police detain an injured man after police disperse200119123919

zentauroepp51807742 topshot police detain an injured man after police disperse200119123919 / PHILIP FONG

2
Es llegeix en minuts
Efe

Aquest diumenge milers de hongkonguesos han tornat als carrers de la ciutat financera per participar en una marxa que els organitzadors finalment han hagut de cancel·lar a petició de la policia, cosa que va derivar en nous enfrontaments entre els agents i els manifestants més radicals.

La manifestació estava convocada en demanda del sufragi universal a les eleccions legislatives de setembre d’aquest any però no va ser autoritzada per la policia, així que es va convertir en una concentració.

Els manifestants van demanar una reforma electoral que permeti elegir directament el cap de l’Executiu local i van instar la comunitat internacional a imposar sancions al Govern local si no atén les seves peticions.

Els organitzadors inicialment van sol·licitar un permís per a una marxa, però la policia només va accedir a una assemblea estàtica en un parc molt a prop del Consell Legislatiu, adduint que les manifestacions anteriors s’havien tornat violentes.

Milers de persones es van congregar sota un cel encapotat al parc Chatter abans de prosseguir cap a la zona per als vianants de Chater Road, en ple centre financer de la ciutat.

La majoria dels participants portaven samarretes negres, el color habitual dels manifestants a Hong Kong, i alguns portaven banderes nord-americanes o britàniques.

Després d’una hora i mitja concentrats, els manifestants van començar a marxar per Chatter Road, i després la policia va exigir als organitzadors del grup Hong Kong Civil Assembly Team que posessin fi a la marxa argumentant que alguns participants havien començat a llançar maons i còctels Molotov al llarg de la ruta.

Segons va informar la policia local a la seva pàgina de la xarxa social Facebook, alguns dels participants van bloquejar les carreteres amb paraigües i mobiliari urbà, van desenterrar maons de la vorera i van trencar alguns semàfors.

Detencions

Almenys quatre persones van ser arrestades a la zona per possessió de porres extendibles, martells i claus angleses, va indicar la Policia, que va acabar disparant diverses rondes de gasos lacrimògens per dissoldre la protesta.

Els manifestants van demanar als ciutadans de l’excolònia britànica que mantinguin viva la flama del moviment de protesta durant 2020 i van tornar a recordar al Govern, a través de pancartes i eslògans, les demandes del moviment prodemocràtic.

Aquestes demandes inclouen la retirada del projecte de llei d’extradició (ja aconseguida), una investigació independent sobre el que consideren «brutalitat» policial contra les protestes, la posada en llibertat dels més de 6.000 detinguts fins ara, la no-consideració de les protestes com a «revolta» i el sufragi universal per elegir el cap de l’Executiu local.

Les protestes van arribar de manera massiva als carrers de Hong Kong el 9 de juny arran del controvertit projecte de llei d’extradició, ja retirat pel Govern, però han canviat fins a convertir-se en un moviment que busca una millora dels mecanismes democràtics de Hong Kong i una oposició a l’autoritarisme de Pequín.

Notícies relacionades

No obstant, alguns manifestants han optat per tàctiques més radicals que la protesta pacífica i els enfrontaments violents amb la policia són habituals.

Els mesos de protestes han col·locat l’economia de Hong Kong en recessió per primera vegada en una dècada, després de disminuir un 2,9 % en el tercer trimestre, afectada per les caigudes de les importacions i les exportacions, de les vendes a la menuda i per les decreixents xifres del turisme. 

Temes:

Hong Kong