La Xina admet 17 casos nous d'una epidèmia misteriosa

Hong Kong, Tailàndia i els EUA anuncien revisions als viatgers xinesos

zentauroepp51806686 topshot   medical staff members carry a patient into the jin200119164044

zentauroepp51806686 topshot medical staff members carry a patient into the jin200119164044 / STR

2
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS

La misteriosa epidèmia que ha afectat una ciutat xinesa continua amuntegant indicis inquietants mentre els governs extremen les precaucions per evitar el contagi. Les autoritats han revelat avui que hi ha 17 casos nous a Wuhan, la capital provincial de Hubei, dels quals tres estan en estat greu i dos ni tan sols han pogut ser traslladats. Ja són 62 els infectats a l’epicentre de la crisi. Dos d’aquests, tots dos a la seixantena i amb problemes respiratoris previs, van morir la setmana passada.

El govern local assegura que ha «optimitzat» els tests per identificar els malalts i l’agilitat la seva detecció. Pequín no ha revelat més infeccions que les de Wuhan però, segons el diari hongkonguès ‘South China Morning Post’, hi ha dos casos sospitosos a Shenzhen i un altre a Xangai que ja estarien sent tractats amb extrema urgència. Les autoritats de les dues ciutats han declinat confirmar la notícia.

L’estudi britànic

El Centre d’Anàlisi de Malalties Infeccioses de l’Imperial College de Londres va afegir incertesa divendres amb un estudi que calcula en 1.700 els infectats a Wuhan. Els científics del prestigiós centre han utilitzat variables com el temps de detecció i el volum de passatgers de l’aeroport de Wuhan.

Les autoritats locals també han aclarit avui que alguns malalts mai van trepitjar el mercat de peix on es va originar l’epidèmia, probablement pel contacte amb animals salvatges vius. Ara per ara no s’ha pogut confirmar cap contagi entre humans però els científics no descarten aquesta possibilitat.

Notícies relacionades

En els dies previs, l’epidèmia ha saltat les fronteres nacionals. Dos turistes xinesos a Tailàndia i un altre al Japó han donat positiu, mentre que casos sospitosos estan sent monitorats a Singapur, el Vietnam, el Nepal, Hong Kong i Taiwan. Els governs de Hong Kong i Tailàndia ja sotmeten les persones que arriben de la Xina a revisions tèrmiques i els Estats Units les van anunciar divendres als aeroports de San Francisco, Nova York i Los Angeles. És previsible que la llista s’ampliï davant l’imminent èxode a la Xina per les vacances d’Any Nou.

Controls a l’aeroport de Narita al Japó / EFE EPA JIJI PRESS

Rere l’epidèmia hi ha un coronavirus, causant de problemes respiratoris de diversa gravetat en mamífers com els porcs, els gats, els gossos, els camells i els humans. Fins ara se n’havien detectat sis, alguns dels quals només provoquen uns simples refredats. D’altres, en canvi, estan darrere la SARS (síndrome respiratòria aguda greu), que va deixar més de 700 morts el 2002, i la MERS (síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà), que va causar gairebé 500 víctimes el 2015.

Temes:

Xina