'IMPEACHMENT' ALS EUA

Judici a Trump: comença l'espectacle

El president dels Estats Units es juga la seva supervivència política en el Senat

La Casa Blanca recorre a dos rostres famosos per defensar el mandatari durant el judici

zentauroepp51772672 protestors lay a banner calling for the removal of president200118164237

zentauroepp51772672 protestors lay a banner calling for the removal of president200118164237 / Michael McCoy

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Donald Trump s’ha passat mitja vida litigant en els tribunals. Al llarg de la seva carrera com a empresari, constructor, presentador de televisió i personatge de la faràndula, el de Nova York s’ha enfrontat a més de 3.500 causes legals, segons el recompte que va fer fa tres anys ‘USA Today’. Cap d’aquestes, no obstant, tan transcendent com la que comença ara. El president dels Estats Units es juga la seva supervivència política en el judici que comença en el Senat aquesta setmana. Un judici més polític que judicial en què haurà de defensar-se dels càrrecs d’abús de poder i obstrucció al Congrés per les seves polèmiques gestions a Ucraïna. 

La història corre de part seva. Els únics dos presidents que es van enfrontar abans a un ‘impeachment’ –Andrew Johnson i Bill Clinton– en van sortir airosos. Aquest mateix desenllaç s’espera per a Trump, tot i que no s’hauria de donar per descomptat. Cada dia sorgeixen noves revelacions i testimonis potencials que podrien esquerdar la defensa numantina que preparen els republicans. Dimarts comença l’espectacle amb els arguments inicials de les parts. 

LA CAUSA

Trump ha sigut acusat de corrompre el procés electoral nord-americà i soscavar la seguretat nacional al convidar Ucraïna  a interferir en les presidencials de novembre. Els fets daten de l’any passat, quan el president es va embarcar en una fosca campanya liderada pel seu advocat personal, Rudolph Giuliani, per obligar Kíev a obrir dues investigacions políticament beneficioses per als seus interessos personals. Una d’aquestes contra el candidat demòcrata Joe Biden i el seu fill Hunter, que va servir en la junta directiva d’una companyia gasística ucraïnesa. L’altra, sobre una teoria desacreditada que responsabilitza Ucraïna –en lloc de Rússia– d’haver interferit en les eleccions del 2016. 

En vista de les reticències de Kíev a arriscar la seva privilegiada relació amb Washington, Trump va recórrer a la coacció. Va congelar l’ajuda militar concedida pel Congrés al país eslau per defensar-se de l’agressió russa i va posposar la visita del seu president a la Casa Blanca, un compendi d’accions i motivacions que sustenten el càrrec d’abús de poder. L’altra té a veure amb les maniobres de la Casa Blanca per obstruir la investigació posterior del Congrés vetant la compareixença de testimonis i negant-se a entregar-li documents. 

EL JUDICI

Les regles encara s’han de determinar, des de quant durarà el procés als testimonis que declararan. El judici a Andrew Johnson (1868) va durar 11 setmanes; el de Bill Clinton, només cinc. Del que no hi ha dubte és que presidirà les sessions John Roberts, el president del Tribunal Suprem, un magistrat de passat republicà que té molt respecte a Washington.

S’espera que el seu paper sigui més aviat cerimonial perquè les decisions sobre el procediment o els testimonis les adoptaran els senadors per votació. Aquests senadors exerciran de jurat. Els conservadors tenen majoria a la cambra (53-47) i, per tant, el control del procés. Per forçar la destitució de Trump es necessiten dos terços de vots, cosa que implicaria el recolzament de 20 senadors republicans. 

ELS FISCALS

Els demòcrates al capdavant de la Cambra de Representants han escollit set dels seus diputats per exercir de fiscals durant el judici. Tots van servir com a juristes abans de dedicar-se a la política o van treballar per a les forces de l’ordre. Dos ja han tingut un paper fonamental en aquest ‘impeachment’: Adam Schiff, que va presidir els interrogatoris als testimonis en el Comitè d’Intel·ligència; i Jerry Nadler, el Comitè Judicial del qual va redactar els càrrecs contra Trump. 

LA DEFENSA

El conseller legal de la Casa Blanca, Pat Cipollone, liderarà l’equip d’advocats de la defensa. Home discret i poc amic de les càmeres, no obstant Cipollone ha demostrat ser un ferotge defensor del president amb una interpretació molt àmplia de les atribucions del poder executiu. No li faltarà ‘star power’ al seu costat. Trump també ha recorregut a Kenneth Starr i Alan Dershowitz, els dos comentaristes habituals de Fox News.

El primer va liderar la investigació que va conduir a l’‘impeachment’ de Clinton en els noranta i el segon és un dels experts constitucionalistes més coneguts del país. Tots dos van treballar junts en la defensa de Jeffrey Epstein, el multimilionari que es va suïcidar l’any passat després d’explotar sexualment desenes de nenes.

Notícies relacionades

TESTIMONIS D’INTERÈS

Els demòcrates han assenyalat molts testimonis potencials, però no està clar que els republicans permetin que declarin. A dalt de tot de la llista hi ha John Bolton, l’exassessor de Seguretat Nacional de Trump, que se’n va distanciar, fastiguejat de les gestions a Ucraïna, i Lev Parnas, que va fer de mitjancer per a Giuliani al país eslau. En principi no s’espera que el president comparegui davant del tribunal o presti declaració.