CONTRA LA REFORMA DE LES PENSIONS

Macron, evacuat d'un teatre després del sabotatge d'uns manifestants

Els participants corejaven alguns dels lemes habituals dels 'armilles grogues', així com altres de rebuig de la reforma de les pensions, units a crits que demanaven la dimissió del president francès

manifestantes impide la apertura del museo del louvre en paris contra macron / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

Un grup de manifestants contraris a Emmanuel Macron van intentar rebentar, la nit de divendres a dissabte, una representació teatral a París a què assistia el president francès, a qui el seu equip de seguretat va treure de la sala momentàniament abans de tornar al final de l’obra.

Diverses desenes de persones es van concentrar davant del teatre de les Bouffes du Nord, al nord-est de la ciutat, i van intentar penetrar a l’interior durant la representació de ‘La Mouche’, que havia començat les 20.30 locals (19.30 GMT).

Imatges penjades a la xarxa de l’incident per un col·lectiu d’‘armilles grogues’ mostren com els agents de policia que hi eren van aconseguir impedir la intrusió.

Els participants corejaven alguns dels lemes habituals d’aquest moviment de protesta, així com altres de rebuig de la reforma de les pensions i crits que demanaven la dimissió de Macron.

Periodista detingut

Un conegut militant i periodista, Taha Bouhafs, va ser detingut durant els incidents. Bouhafs va ser un dels que, en el seu compte de Twitter, havia divulgat la presència a la sala del cap de l’Estat, a qui agents del seu servei de seguretat van extreure juntament amb la seva dona, Brigitte.

Tots dos van tornar i van presenciar el final de l’espectacle. Una font del seu entorn citada per ‘Le Parisien’ va fer saber que «el president continuarà acudint al teatre, com acostuma a fer, i vetllarà perquè la llibertat d’expressió, la llibertat dels artistes i la llibertat de creació no es vegi pertorbada per accions polítiques».

No ha sigut el primer incident d’aquest tipus en què es veu implicat el president o membres del seu Govern en el context de les protestes dels ‘armilles grogues’ o per la reforma de les pensions, contra la qual aquest dissabte es compleix el quaranta-cinquè dia consecutiu de vaga en els ferrocarrils i en el transport metropolità de París.

Por de més sabotatges

Divendres, el Ministeri de Cultura va anunciar l’anul·lació d’un acte del seu titular, Franck Riester, per felicitar l’any nou al món de la cultura al saber-se que la Confederació General del Treball (CGT), el sindicat que lidera la contestació contra la reforma de les pensions, preparava un sabotatge.

Dijous, la secretària d’Estat per a la Igualtat entre Dones i Homes, Marlène Schiappa, va haver d’abandonar una reunió política organitzada en un restaurant a la capital en ocasió de la seva candidatura per a les eleccions municipals al districte XIV de París en vista de les esbroncades de mig centenar de manifestants.

Notícies relacionades

Les tensions per aquesta reforma de les pensions també es van fer evidents aquest divendres amb la intrusió de diverses desenes d’activistes, entre ells alguns sindicalistes, a la seu a París de la Confederació Francesa de Treballadors (CFDT), envoltada de polèmica sobre la realitat de la violència dels manifestants.

La CFDT s’ha convertit en la carta principal del Govern de Macron amb la seva posició a favor de l’eix estructural de la reforma, el que ha generat discòrdia amb la intersindical que encapçala la CGT, que exigeix la retirada del projecte.